Schermafbeelding 2018-02-01 om 19.10.33

Henry van de Velde Awards 2017

Op 30 januari werden tien Henry van de Velde Awards uitgereikt. Hiermee worden zowel nationaal als internationaal, Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten gelauwerd die vanuit design oogpunt een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. Niet verwonderlijk dat er ook enkele winnaars zijn met links naar de regio Antwerpen. 

De Henry van de Velde Awards worden breed gedragen dankzij de gedeelde visie van een professionele jury met belangrijke expertise in de sector. 
Er kon voor 6 categorieën ingeschreven worden: Communication, Design-led crafts, Ecodesign, Efficiency, Everyday Life en Healthcare. Daarnaast reikte de vakjury ook prijzen uit voor Lifetime Achievement, Company en Young Talent. En het is het publiek dat de Henry van de Velde Public Award heeft verkozen. Wie de winnaars zijn geworden vind je hier.

Zo ging de Henry van de Velde Ecodesign Award van Ovam naar The Post-Couture Collective met Martijn van Strien dat een alternatief voor het huidig overproducerende modesysteem biedt. Hij richtte het platform in 2015 op met als doel alternatieve productiemethoden voor kleding te ontwikkelen om zo de vervuilende en oneerlijke kledingindustrie te verduurzamen en kleding betaalbaar en personaliseerbaar te maken. Hiervoor worden moderne productietechnieken zoals lasersnijden en 3D-printen ingezet. Voor de allereerste internationale samenwerking deed Martijn van Strien beroep op vijf modeontwerpers uit Antwerpen: Marie-Sofie Beinke, Kjell de Meersman, Sofie Gaudaen, Sofie Nieuwborg en Emmanuel Ryngaert. Het resultaat is de Post-Couture Antwerp collectie. 

De Henry van de Velde Communication Award ging naar het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen. Omwille van de bijzonder goed bewaarde historische drukkerij uit de zestiende eeuw werd dit museum als eerste ooit op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Eind september 2016 opende het museum na een grondige renovatie opnieuw zijn deuren voor het publiek. Het museum, dat de twee oudste drukpersen ter wereld in zijn bezit heeft, wou veel publiciteit rond deze heropening om een breder publiek aan te trekken. Hiervoor contacteerden ze Kastaar, een grafsch drukatelier uit Berchem, opgericht door de ontwerpers An Eisendrath en Stoffel Van den Bergh.

De Henry van de Velde Health Care Award zet Colli-Pee in de kijker. Dat is een plastuit voor medisch gebruik, die werd ontwikkeld dankzij de multidisciplinaire samenwerking tussen het ontwerpbureau Voxdale en het medical device bedrijf Novosanis, beide uit Wijnegem. Colli-Pee is bovenal een slim toestelletje dat een gestandaardiseerde collectie van de eerste fractie urine garandeert, namelijk de eerste 20ml van de plas. Deze hoog-geconcentreerde urine zorgt voor een betere detectie van infectieziekten en kanker. Het toestelletje is geschikt voor zowel mannen als vrouwen.