Nieuws Antwerpen Het Eilandje krijgt vier bijkomende woontorens

Het Eilandje krijgt vier bijkomende woontorens

Het Eilandje krijgt vier bijkomende woontorens

kaaiDe tweede fase in het project Westkaai/Kattendijkdok op het Eilandje is officieel gelanceerd met de bouw van nog eens vier appartementstorens. Eerder werden al twee torens gebouwd. Het hele complex met de zes woontorens moet tegen einde 2016 opgeleverd worden.

De bouwfirma MBG en projectontwikkelaar Land Invest Group zetten een duidelijke eigen stempel op de brede omgeving van het Eilandje. De bouw van zes woontorens aan de Westkaai en aan het Kattendijkdok zal de leefwereld rond de dokken helemaal veranderen. Het wordt er leuk wonen met een brede kijk op de majestueuze Scheldebocht.

Voor MBG zoals als voor de Land Invest Group is het project een opmerkelijke prestigezaak. MBG is een van de grootste bouwfirma’s van het land en maakt als dusdanig deel uit van de bouwgroep CFE. CFE is dan zelf weer voor 60% eigendom van de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren (A&vH). MBG heeft in zijn historische ontwikkelingen mee gewerkt aan de meeste grote infrastructuurwerken in dit land. De firma tekende recent nog voor het Diaboloproject, de Liefkenshoekspoortunnel en het Gerechtsgebouw van Antwerpen.

De Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group investeert in gronden en maakt zijn bouwlocaties bouwklaar.

Fase twee van Westkaai/Kattendijkdok werd woensdagmorgen in aanwezigheid van de Antwerpse schepen voor Ruimtelijke Ontwikkeling, Rob Van de Velde officieel gelanceerd door algemeen directeur Patrick Verswijvel van MBG en Marc Schaling, de ceo van de Land Invest Group.

Naast de twee bestaande en eerder door MBG gebouwde woontorens worden vier extra woontorens gebouwd. De ruwbouw van Westkaai Toren 3 is intussen zo goed als klaar.

De vier woontorens met appartementen van 63 m² tot 203 m² tellen elk 16 bovengrondse verdiepingen. De gelijkvloerse verdieping is gereserveerd voor winkelactiviteiten en ondergronds bevinden zich de parkeergarages en fietsenstallingen.
* Toren 3 en 4 zitten in volle uitvoeringsfase.
* MBG startte de bouw van torens 5 en 6 in het laatste kwartaal van 2013.
* Toren 3 is ontworpen door David Chipperfield Architects en ELD.
* Toren 4 is ontworpen door David Chipperfield Architects en Dé Architecten nv.
* Voor torens 5 en 6 tekenden Tony Fretton Architects en Dé Architecten nv.
* Toren 3 omvat 73 appartementen en 329 m² commerciële ruimten, toren 4 beschikt over 60 appartementen en 295 m² commerciële ruimten.
* Toren 5 bestaat uit 105 appartementen en telt 296 m² commerciële ruimten.
* Toren 6 is tenslotte samengesteld uit 60 appartementen en biedt ruimte aan 264 m² commerciële ruimte.

“Het gehele concept van de 6 torens werd geconcipieerd als een tweelingverhaal”, zegt Koen Van Orshaegen van Dé Architecten. “De torens volgen de richtlijnen omtrent inplantingen en volumetrie. Het tweelingverhaal wordt geaccentueerd door conceptuele vormgeving en materiaalgebruik. De 2 witte centrale torens worden als het ware gekaderd door de tweelingverhalen aan beide uiteinden. Met deze uiteinden
wordt een link naar de omgeving gerealiseerd, bij de eerste 2 in vormgeving, bij de laatste 2 in schaal van de onderdelen en materiaalgebruik.”

Patrick Verswijvel, algemeen directeur van MBG benadrukt het belang van het project voor MBG: “de bouw van de Westkaaitorens past in het rijtje van andere opvallende Antwerpse bouwprojecten van onze onderneming zoals de London Tower, het hotel en de kantoren van het Kievitplein, de Liefkenshoekspoorverbinding en het Gerechtsgebouw. We willen er tevens de klemtoon op leggen dat het project Westkaai wordt uitgevoerd in een bouwteam waarbij de nauwe samenwerking met de diverse partners zoals architecten, studiebureau en promotor voor een grote meerwaarde zorgt. Het motto bij MBG is niet voor niets “wij bouwen met ù! “

“Vanuit Land Invest Group zijn wij bijzonder tevreden om opnieuw met MBG een duurzaam project van deze omvang te kunnen realiseren. Een kwaliteitsvolle ontwikkeling binnen een ruimtelijke context die in volle expansie maakt dit project uniek in zijn soort”, stelt Marc Schaling, CEO van Land Invest Group over het project.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde onthulde bij wijze van officieel lanceringsmoment een foto waarop het volledig afgewerkte Westkaaiproject staat afgebeeld, naast een historische foto van de site. “We zetten hier een belangrijke nieuwe stap in de opwaardering van het Eilandje, één van de snelst ontwikkelende buurten van Antwerpen. Dit project past ook volledig in onze doelstelling om meer tweeverdieners naar onze stad te lokken” aldus de Antwerpse Schepen van Ruimtelijke Ordening.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer