Nieuws Heurisko-webinars presenteren nieuwste industriële oplossingen

Heurisko-webinars presenteren nieuwste industriële oplossingen

Heurisko-webinars presenteren nieuwste industriële oplossingen

Hoe maakt artificiële intelligentie robots slimmer en hoe wijst de industrie de weg naar een duurzamere toekomst? Het zijn slechts twee vragen waar je het antwoord op krijgt tijdens de jaarlijkse Heurisko-webinars van Flanders Make. Met dit online event presenteert het onderzoekscentrum haar meest relevante onderzoeksresultaten en concrete toepassingen van partnerbedrijven.

Dit jaar bundelt Flanders Make voor de Heurisko-webinars de krachten met and&, een Belgische tech-conferentie die online plaatsvindt van 21 tot 25 april. De sessies gaan door op donderdag 22 april in de namiddag. Experts van Flanders Make geven tijdens vier webinars de laatste inzichten mee van hun onderzoek en partnerbedrijven getuigen over de praktische voordelen ervan. Dirk Torfs, CEO van Flanders Make, schetst tijdens een keynote de rol van de industrie in de groene transitie.

“Het and&-festival is de ideale gelegenheid om onze onderzoeksresultaten rond Industrie 4.0 in de kijker te zetten”, zegt Torfs. “Het centrale thema ‘innovate for the better’ sluit naadloos aan bij onze missie om nieuwe technologieën te ontwikkelen die een duurzame industrie en economie stimuleren. Ondernemers uit grote en kleine bedrijven, scale-ups, start-ups kunnen kennismaken met onze onderzoeken en we demonstreren samen met partnerbedrijven hoe de industrie een cruciale rol kan opnemen in de overgang naar een duurzame samenleving.”

AI bij robots

Het mag niet verbazen dat artificiële intelligentie (AI), met recht en reden een buzzword, het onderwerp is van een van de webinars. Specifiek verhelderen experts hoe AI robots helpt om sneller nieuwe vaardigheden aan te leren. Zo kun je de kostenefficiëntie van je productielijn verder opdrijven en tijdrovende bedrijfsprocessen gemakkelijker vervangen.

Het webinar gaat onder meer over geautomatiseerde AI vision-technieken voor robots om producten te lokaliseren, open software voor optimale beweginsplanning op basis van beperkingen en een geautomatiseerde drone-oplossing voor inventarisopname. Het bedrijf DroneMatrix, gespecialiseerd in hoogtechnologische innovaties voor drones, leg uit hoe Flanders Make hen concreet hielp om stappen vooruit te zetten.

Ergonomische technologie

In een andere webinar staat ergonomie centraal. Je leert er hoe bovenloopkranen, die operators helpen om zware lasten te tillen, de ergonomische belasting verminderen én de productiviteit verhogen. De experts focussen op intelligente detectie- en bedieningstechnologie in de kranen.

Flanders Make stelt tijdens deze webinar ook technologie voor die met betaalbare camera’s een objectieve real-time evaluatie van de ergonomische score mogelijk maakt zonder de operator te storen. Je komt eveneens te weten hoe simulatiemodellen van de werkcel en de handelingen van de operator ingezet worden om in de vroege ontwerpfase rekening te houden met ergonomische scores. Daikin, specialist in warmtepompen en airco’s, illustreert hoe deze inzichten in de praktijk een verschil maken.

Strategieën tegen koppelrimpel

In een derde webinar leer je over strategieën tegen koppelrimpel, een ongewenste variatie in aandrijf- of belastingskoppel die een negatieve invloed heeft op de levensduur van een aandrijflijn. De sprekers lichten de concepten en het potentieel van verschillende algoritmen en componenten toe aan de hand van twee cases: een elektrisch voertuig en een weefgetouw. Je hoort van bedrijf Siemens Industry Software waarom dit zo belangrijk is.

Een laatste webinar demonstreert verschillende technieken om ontwerp- en operationele prestaties te verbeteren via op fysieke modellen gebaseerde digital twins. De experts tonen ook hoe je data-analyses op je volledige productielijn kunt versnellen via formele kennismodellering en hoe je geformaliseerde domeinkennis kunt benutten om je productontwerp te optimaliseren.

Groenere samenleving

Mis zeker ook de keynote met CEO Dirk Torfs niet. Hij legt uit hoe de industrie een cruciale rol kan opnemen in de overgang naar een groenere samenleving. Samen met experts van investeringsmaatschappij Gimv en onderzoekscentrum imec duidt hij hoe concepten zoals digitale transformatie, big data en Internet of Things de manier waarop we nieuwe technologieën ontwikkelen, ten goede zal veranderen.

Alle info over het event en de nodige tickets vind je hier. Door in te schrijven ontvang je een vijfdaags ticket met toegang tot meer dan 100 keynotes. Met het Pro+-ticket krijg je voor een kleine meerprijs ook toegang tot de ‘Entrepreneurial Summit’ waar investeerders, start-ups en scale-ups worden samengebracht. Gebruik de kortingscode ‘FLANDERSMAKELOVESAND’ om een korting van 5 euro te ontvangen.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.

 

Reageer op dit bericht

Reacties

Jurgen G. 2021-04-15 15:03:34

Bedankt om dit te delen, ook de KMO's in de Kempen kunnen beroep doen op lokale innovatieve kennis.Als nieuw lid van Flanders Make en actief in de Kempen helpen we bedrijven dan ook graag in hun logistieke groei doormiddel van innovatie.

Sector

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.