Nieuws Antwerpen Hoe je complexe producten het best ontwerpt

Hoe je complexe producten het best ontwerpt

Hoe je complexe producten het best ontwerpt

Producten worden steeds slimmer. Dat is een positieve evolutie, maar het maakt het werk van ontwerpers wel een stuk complexer. Op zijn evenement Heurisco legt onderzoekscentrum Flanders Make uit hoe modelgebaseerde methoden en bijhorende ondersteunende softwaretools helpen om innovatie toch sneller en goedkoper te laten verlopen.

De technologische vooruitgang stuwt de verwachtingen van klanten de hoogte in. Producten moeten meer kunnen, beter functioneren, gebruiksvriendelijker zijn en zich optimaal kunnen aanpassen aan de gebruiksomstandigheden. Er zijn hoge eisen qua energie-efficiëntie en producten moeten gemakkelijk te recycleren zijn, om hun efficiëntie en duurzaamheid te garanderen.

Het is als ontwerpteam van een bedrijf niet gemakkelijk om tegemoet te komen aan al deze vragen. Een dergelijke optimalisatie zorgt er namelijk voor dat je met steeds meer criteria moet rekening houden, en dat zowel op het vlak van hardware, software en elektronica. Tegelijkertijd is er de druk om de producten zo snel mogelijk naar de markt te brengen.

Juiste keuzes maken

Er zijn gelukkig ook steeds meer digitale instrumenten voorhanden om het ontwerpproces doeltreffender te doen verlopen. Die dienen niet om ontwerpers en ingenieurs te vervangen, maar om hen te ondersteunen in de strijd om de groeiende complexiteit van het productontwerpproces het hoofd te bieden.

“Met modelgebaseerde methoden en bijhorende ondersteunende softwaretools is het voor ontwerpers een stuk eenvoudiger om de juiste keuzes te maken”, vertelt Paola Campestrini, clustermanager Design & Optimisation bij Flanders Make. “Zo kom je als bedrijf sneller tot kwalitatief hoogstaande prototypes, waardoor er minder tijd en geld nodig is om uiteindelijk tot een product te komen dat klaar is voor commercialisatie.”

Virtuele representaties

Tijdens het Heurisco-evenement van Flanders Make, kunnen bedrijven komen luisteren naar drie presentaties die ingaan op concrete oplossingen rond dit thema. Ze worden georganiseerd onder de noemer ‘How to efficiently manage complexity in product design’.

“We tonen onder meer hoe je met virtuele representaties veel eigenschappen van nieuwe producten kunt beoordelen, zonder dat je fysiek al iets in elkaar moet zetten”, legt Campestrini uit. “Zo kun je met digitale tools automatisch verschillende alternatieven genereren en onder meer de sterkte, stijfheid en assembleerbaarheid van componenten evalueren.”

De andere presentaties tonen onder meer hoe je efficiënter kunt werken door het co-design van controle-algoritmes en embedded software. Je ontdekt ook met welke optimalisatietechnieken je snel de invloed van meerdere ontwerpparameters op de productperformantie kunt bestuderen.

Laagdrempelige oplossingen

In de cluster Design & Optimisation van Flanders Make, zijn er al een heel aantal Vlaamse bedrijven die hun voordeel doen met deze expertise van het onderzoekscentrum. Campestrini benadrukt dat de voorgestelde oplossingen laagdrempelig genoeg zijn om aantrekkelijk te zijn voor het brede scala aan bedrijven in Vlaanderen, van kleine kmo’s tot grote multinationals.

Vergeet niet op tijd in te schrijven voor het evenement Heurisco van Flanders Make. Flanders Make stelt die dag de concrete resultaten voor van het onderzoek. Met de nodige technologische diepgang willen ze bedrijven de tastbare voordelen van digitale innovatie aantonen. Heurisco vindt plaats op 7 mei in Leuven, parallel met het tweejaarlijkse innovatiefestival and&.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpt competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.

 

 

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.