Mede-eigenaar Tem Hansen, shopmanager Leen Gebruers en mede-eigenaar Wim Gyselen Mede-eigenaar Tem Hansen, shopmanager Leen Gebruers en mede-eigenaar Wim Gyselen. Foto: Jan Van der Perre

Hoe komt een Deense dumplingzaak op Dageraadplaats terecht? “Antwerpen deed me aan Kopenhagen denken”

Op de Dageraadplaats in Antwerpen opende vrijdag Gao Dumpling, een zaak die met vier vestigingen in Kopenhagen in Denemarken furore maakt. Voor de eerste keer proberen ze het nu ook buiten dat Scandinavische land, samen met een bekende Antwerpse zakenpartner. “We willen in de eerste plaats een buurtrestaurant zijn”, klinkt het.

Zurenborg is weer een leuk adresje rijker. “Ik ben meerdere keren naar China op reis geweest en ik ben daar verliefd geworden op dumplings. Dat zijn van die kleine deegbuideltjes die je kan koken, stomen of bakken met daarin de meest uiteenlopende vullingen. Zo’n concept wilde ik ook naar Antwerpen halen. Je vindt hier al veel Aziatische zaken die dumplings op de kaart hebben staan. Maar niemand focust daar echt op en zet ze op de voorgrond. Dat willen wij dus gaan doen met Gao Dumpling”, klinkt het.

Aan het woord is Wim Gyselen uit Brasschaat, de ondernemer achter Bistro KoKo en zomerbar BarBaar in Kontich en Mokke Bier. “Via mijn van oorsprong Chinese zakenpartner Tony Nai van Kaai 22 in Temse, met wie ik China probeer te veroveren met Mokke Bier, ben ik in contact gekomen met Tem Hansen. Dat is een ex-profvoetballer die in Denemarken heeft gespeeld en in de hoofdstad Kopenhagen verschillende dumplingzaken heeft geopend. Hij wilde graag naar Antwerpen komen om er een eerste buitenlandse vestiging te openen. Zelf had ik al een geschikt pand op het oog op de Dageraadplaats, dus hebben we de koppen bij mekaar gestoken en openen we nu samen een dumplingzaak. Met Tony die ons ondersteunt voor de praktische kant voor het maken van dumplings.”

De dumplings zijn er in verschillende soorten vanaf 7,50 euro, eventueel met een bijgerecht. Foto: Gao Dumpling

Naast straten die luisteren naar namen als Blågårdsgade of Øster Farimagsgade staat nu ook de Dageraadplaats op het lijstje van vestigingen van Gao Dumpling vermeld. “De knowhow uit zijn zaken in Kopenhagen brengt Tem mee. Er is ook een team uit Denemarken overgekomen dat de opstart mee zal verzorgen. Ik voeg hier alleszins ons Mokke Bier aan het concept toe. Dumplings en bier zijn een goede combinatie. We denken dat dit concept op termijn nog sterk kan uitbreiden, maar het is nu in de eerste plaats spannend om te zien hoe de Antwerpenaars er op zullen reageren”, zegt Wim.

“Voor mij deed Antwerpen me aan Kopenhagen denken”, zegt Tem Hansen. “De schaal en de manier van leven zijn vrij gelijklopend. Deze specifieke plek was heel geschikt, want we willen in de eerste plaats een buurtrestaurant zijn, dat populair is bij de omwonenden. Dat was in Kopenhagen ook altijd ons uitgangspunt. Vandaar dat we ook beter passen rond dit leuke levendige plein dan langs pakweg de Meir. Als wat we doen aanslaat, zullen de mensen ook wel van verder komen.”

Nieuwe vullingen

Dumplings waren in oorsprong eten voor de armen in China. “Het is er ook traditie om ze samen met de familie te maken rond een grote pot, bijvoorbeeld met Chinees Nieuwjaar. Wij gaan ze onder andere vullen met groenten, kip, varkensvlees, champignons en ook met een vleesvervanger van Beyond Meat. We gaan ook nieuwe vullingen blijven ontwikkelen om telkens iets nieuws te kunnen aanbieden”, vertelt Wim nog.

“Ik denk dat veel klanten er vier of vijf verschillende varianten gaan bestellen om dan te sharen. Maar iedereen doet natuurlijk wat hij of zij wil. We verkopen zowel dumplings die gekookt in bouillon worden als soorten gebakken worden en zo een krokante buitenkant krijgen. We verkopen natuurlijk ook sidedishes zoals noodelsalade, gefrituurde tofu en andere slaatjes. Je krijgt er sojasaus of een door Gao zelf ontwikkelde saus bij.”

Gao Dumpling zal zeven op zeven open zijn, doorlopend van 11 tot 21u. Een portie van zes dumplings kan je bestellen vanaf 7,50 euro. Er zal ook samengewerkt worden met takeaway-partners.

Foto: Gao Dumpling

Foto: Gao Dumpling