Nieuws Antwerpen Iconische kaashandel Lourdon bestaat een halve eeuw

Iconische kaashandel Lourdon bestaat een halve eeuw

Anja Faes met Ann, Pauline en Larissa in Lourdon. Foto Jan Brys

Iconische kaashandel Lourdon bestaat een halve eeuw

BRASSCHAAT – Kaashandel Lourdon bestaat 50 jaar. In september 1972 opende Marie Lourdon de winkel in het centrum van Brasschaat. In 1990 nam dochter Jacqueline Warmenbol de zaak over en tien jaar gelden was het de beurt aan Anja Faes om de bloeiende zaak verder te zetten. In 2021 breidde Anja uit door te verhuizen naar een groter pand enkele huizen verder.

Marie Lourdon kreeg al vroeg af te rekenen met de concurrentie van Delhaize die aan de overkant kwam. “Ze besefte dat ze hiermee rekening diende te houden en dat doen wij vandaag nog altijd”, zegt Anja.

“Ik ga geregeld eens kijken daar en tracht dan enigszins complementair te zijn. Na de verhuis naar het nieuwe pand hebben we ons assortiment uitgebreid. We hebben meer wijnen in de winkel.”

Kaasschotels

“De Brasschatenaar laat zich graag adviseren bij zijn keuze van een wijn bij de kaas. Service vind ik nog altijd het belangrijkste aspect van een handelszaak. Vroeger had men het altijd maar over beleving, maar een goede service kan toch het verschil maken. We verkopen veel kaasschotels en de Brasschatenaar wil daarvoor betalen, maar het moet dan ook af zijn, kwaliteit boven alles.”

“Voor de coronaperiode kenden wij iedere zomer een dipje. Kaas was een echt winters product. Maar dat is toch wel veranderd. Ik heb het gevoel dat de mensen tijdens de coronaperiode beter zijn beginnen te eten. Daarom kennen wij geen mindere periodes meer in de zomermaanden.”

Anja met Pauline bij het oorspronkelijke pand. Foto Jan Brys

Lourdon is intussen ambassadeur van de Zwitserse kazen. “Gruyère en Emmenthal zijn wereldwijd bekend”, voegt Anja er nog aan toe. “Het zijn vooral harde kazen. Ik heb hier een mooi assortiment van dat land.”

Het pandje op de hoek waar Lourdon vroeger gevestigd was, is nog van Anja. “Het is de bedoeling dat we daar in de toekomst allerlei dingen gaan organiseren, maar de ideeën moeten nog rijpen.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.