Essense winkels en horecazaken Jan Suykerbuyk, Brigitte Van Aert (allebei CD&V) en raadslid Tuur Goormachtig (Vooruit) werken aan een inclusiever Essen. Foto: Gemeente Essen

Iedereen welkom in Essense winkels en horecazaken? Vrijwilligers tonen drempels, gemeente subsidieert

Essen en Dito vzw, een vereniging voor personen met een handicap of chronische ziekte, slaan de handen in elkaar. Samen maken ze de Essense horeca en handelszaken toegankelijker.

Met deze samenwerking geeft de gemeente gehoor aan het voorstel van Vooruit-raadslid Tuur Goormachtig in maart van dit jaar, om dit te onderzoeken. Schepen voor G-beleid, Brigitte Van Aert (CD&V), werkte het voorstel uit. De jongste gemeenteraad keurde het project unaniem goed.

Gemeenteraadslid Tuur Goormachtig (Vooruit) is enthousiast: “Ik ben zeer blij dat mijn voorstel unaniem werd goedgekeurd en dat er snel werk wordt gemaakt om de toegankelijkheid van horeca- en handelszaken in alle Essense wijken te verbeteren. Dit toont aan dat er absoluut nood was aan verbetering. We moeten iedereen de kans geven om onze lokale middenstanders op een zo klantvriendelijke manier te bezoeken.”

Gemeente subsidieert

Dito is een vereniging voor personen met een handicap of chronische ziekte, die met Vlaamse subsidies informeert, sensibiliseert en streeft naar participatie in beleidsvorming. “Er is een sterke voorkeur om zo snel mogelijk met het project te starten. De toegankelijkheid verbeteren is een meerwaarde voor iedereen”, meent Van Aert. “We beginnen met het kernwinkelgebied, dat we danevalueren en bijsturen waar nodig.”

Brigitte Van Aert licht het project toe: “We nemen de kosten voor een ‘hellend’ of ‘bellend’ vlak op ons. Zo willen we de handelaars ontzorgen en motiveren om deel te nemen aan het project. Ze ontvangen tot 750 euro subsidies voor de installatie van een hellend vlak, dat gemiddeld 450 euro kost. Bij een ‘bellend vlak’ kunnen gebruikers via een bel aan de ingang assistentie vragen wanneer ze een mobiel ‘hellend vlak’ nodig hebben. De handelaar kan dit makkelijk zelf plaatsen en verwijderen. Het is vooral handig op smallere voetpaden om de toegankelijkheid voor iedereen te waarborgen.”

Metingen

Dito leidt Essense vrijwilligers op om de toegankelijkheid bij de lokale handelaars te meten. “Na een korte opleiding zijn zij in staat om de handelaars te tonen welke drempels zij ervaren.”

Deze vrijwilligers gaan op donderdagen december meten in het kernwinkelgebied. Handelaars krijgen dan advies op maat en ondersteuning om een hellend of bellend vlak aan te leggen.

Niet onbelangrijk, want via de app ‘On Wheels’ kunnen rolstoelgebruikers toegankelijke handelaars en horecazaken in Essen identificeren. “Dit project is een belangrijke stap naar een inclusievere gemeenschap in Essen.”