Hilde Gos Hilde Gos: “Als ik mijn ijs zou aankopen zou ik wel onder horeca vallen en flexi-jobbers mogen inzetten. Nu niet.” Foto: Joris Herregods

IJszaak mag geen flexi-jobbers inzetten omdat ze ijs zelf maken: “Dit is echt absurd”

Het aantal sectoren waarin flexi-jobbers mogen werken is ondertussen behoorlijk uitgebreid, maar bepaalde bedrijven vallen nog uit de boot en dat zorgt voor veel frustratie. “Omdat wij ons ijs zelf maken, vallen we onder de voedingsindustrie in plaats van onder horeca, dat is toch absurd?”, zegt Hilde Gos van de veganistische ijszaak Icelab in het centrum van Antwerpen.

Toen de flexi-jobs werden ingevoerd, waren die in eerste instantie bedoeld voor de horeca, sinds 2018 werd de lijst uitgebreid met handelssectoren en recent kwamen daar nog ongeveer twaalf nieuwe sectoren bij. Van de evenementensector tot vastgoed en van verhuisfirma’s tot begrafenisondernemers, ze mogen ondertussen allemaal flexi-jobbers inhuren. Ze maakten daar ook al gretig gebruik van, ook al werd de nieuwe wetgeving pas laat in december vorig jaar bekendgemaakt. Volgens cijfers van HR-dienstengroep Liantis deed al meer dan één op de tien werkgevers (11,4%) in die nieuwe sectoren een beroep op de flexibele werkkrachten.

Maar lang niet alle bedrijven mogen flexi-jobbers inschakelen. “Blijkbaar vallen wij niet onder horeca omdat we als artisanale ijssalon al ons ijs hier zelf maken”, vertelt Hilde Gos van Icelab op de Oude Vaartplaats. “Als wij ons ijs ergens anders hadden gekocht, hadden ze ons wel onder horeca gerekend maar nu vallen we in de categorie voedingsindustrie en in dat paritair comité 220 (daaronder valt het personeel aan de toog en in de zaal, red.) mag je geen flexi-jobbers inhuren. Dat mag enkel voor de productie van het ijs. Dat is waanzin. Die paritaire comités stammen nog uit de jaren zeventig toen de wetgeving was afgestemd op grote bedrijven als IJsboerke die op industrieterreinen zitten. In die tijd bestonden al die kleine artisanale ijsmakers nog niet.”

Koen Van Oorschot van Antwerp Tax. “Als gepensioneerden horen dat ze hier geen flexi-job kunnen doen, haken ze af.” Foto: Wim Hendrix

Hilde is nu een grote ploeg van studenten aan het zoeken omdat studentenjobs wel mogen. “Alleen is juni onze beste maand en dan hebben studenten examens. Dat is dus niet zo gemakkelijk. Bovendien wordt in de voedingsindustrie al het werk na 20u als nachtwerk gezien en moet ik dus extra betalen. Terwijl de meeste ijsjes ’s avonds worden verkocht. Ik vind het echt niet eerlijk. Een ijszaak is toch net zo goed horeca als het restaurant dat zijn eten en desserts zelf bereidt in de keuken? Dit voelt voor mij als ondernemers pesten.”

“Er is geen enkele reden waarom het systeem van flexi-jobs niet zou mogen worden uitgebreid naar alle sectoren”

Danny Van Assche

Een andere sector die geen flexi-jobbers mag inschakelen, zijn de taxibedrijven. “Ook bij ons zorgt dat voor oneerlijke concurrentie omdat de evenementensector wel minibusjes laat besturen door flexi-jobbers om mensen op te pikken. Busbedrijven doen hetzelfde”, zegt Koen Van Oorschot van Antwerp Tax. “Wij werken zeven dagen per week, 24u per dag, we hebben flexibel inzetbare mensen nodig voor 20-30% van de ritten, naast de vaste contracten. Anders krijgen we niet alles ingevuld. Nu komen er soms kandidaat-chauffeurs langs, gepensioneerden bijvoorbeeld, die afhaken als ze horen dat ze geen flexi-job kunnen doen. Dan gaan ze liever borden wassen.”

Pure Kafka

Unizo pleit ervoor om het systeem van de flexi-jobs voor iedereen in te voeren, met een mogelijkheid voor de sectoren die het niet willen om er in overleg met de sociale partners uit te stappen. “Het huidige onderscheid leidt tot pure Kafka”, zegt Danny Van Assche van Unizo. “Er is geen enkele reden waarom het systeem van flexi-jobs niet zou mogen worden uitgebreid naar alle sectoren. Laat ons alvast beginnen met de gepensioneerden in alle sectoren als flexi-jobber te kunnen laten werken, om vervolgens uit te breiden naar iedereen.”