Alfa Fish

“Ik zou 11 euro voor een broodje garnaalsalade moeten vragen, waanzin”: traiteurs weren garnalen door torenhoge prijs, ook tekorten bij supermarkten

Geen broodje garnaalsalade of tomaat-garnaal meer bij traiteur Wauters op de Antwerpse Linkeroever. De prijs van gepelde noordzeegarnalen swingt de pan uit. Dat ondervindt ook Steven Timmermans van vishandel Alfa Fish in Brecht. “Deze crisis duurt nog zeker tot de zomer.”

“Vandaag was er op de veiling van Zeebrugge en Nieuwpoort geen aanvoer van grijze garnalen”, vertelt Steven Timmermans van visgroothandel Alfa Fish in Brecht. “Vorige maandag gingen de prijzen van 18 tot 20 euro per kilo voor ongepelde grijze garnalen. Gepeld ga je dan naar winkelprijzen richting 100 euro per kilo. Vergeleken met vorige jaren is de prijs van de gepelde garnalen verdrievoudigd.”

“Na het slechte seizoen van vorig jaar is er geen buffer aangelegd voor het voorjaar”, gaat Timmermans verder. “Buiten het seizoen zijn de vangsten extreem laag. Om het duurzame kortetermijnbeheer van het garnalenbestand te waarborgen, mogen vissers deze en volgende week slechts 24 uur werken. Zo zullen de prijzen nog stijgen.”

Normaal worden diepgevroren garnalen en verse garnalen gemengd in het voorjaar, maar omdat er geen diepvriesstock is vanwege de slechte vangst in 2023, ontstaan er bevoorradingsproblemen.

De broers Steven en Christophe Timmermans van vishandel Alfa Fish in Brecht. Foto: Joren De Weerdt

Alfa Fish slaagt er nog wel in hun klanten te bedienen. Als ze tenminste geen grotere bestellingen plaatsen dan voorheen. “De garnalencrisis zal wellicht nog duren tot de zomer. Veel restaurateurs of handelaars kijken het even aan. In onze viswinkel verkopen we enkel nog losse garnalen, geen bereidingen meer. Als alternatief voor de grijze garnaal worden wel eens rivierkreeften of steurgarnalen naar voor geschoven, maar de Belg staat daar niet in die mate voor open.”

Geen garnaalsla

Ook Günther Wauters serveert in zijn winkel op de Blancefloerlaan al drie weken geen broodjes garnaalsalade meer. “Hoewel grijze garnalen sowieso een duur product zijn, hebben liefhebbers de hogere prijs er graag voor over, maar nu swingen de prijzen de pan uit. Waar we broodjes garnaalsalade normaal verkochten aan 6,40 euro, zou dat nu 10 à 11 euro kosten. Waanzin! Als iedereen solidair garnalen van de kaart zou halen, trekt de aanvoer misschien aan.”

Ook traiteur Wauters ziet niet meteen een alternatief voor de grijze garnaal. “Aan slaatjes met roze garnalen begin ik niet, dat verschil in kwaliteit is te groot. Bij koude buffetten vervangen we tomaat-garnaal nu door rivierkreeftstaartjes. Dat wordt gesmaakt. Door het warmere weer kan de vangst misschien aantrekken, maar ik geloof niet dat noordzeegarnalen ooit nog goedkoop zullen worden. Toen we zestien jaar geleden met de zaak begonnen, betaalden we 18 euro voor een kilo garnalen aan inkoopprijs, terwijl ze nu makkelijk 65 euro halen. Een broodje garnaal zal altijd duur blijven. Goudklompjes, noem ik het.”

Ook tekorten bij supermarkten

Ook de supermarkten merken intussen de grote schaarste aan noordzeegarnalen, met her en der tekorten in de winkels tot gevolg.

Er is schaarste op de markt voor noordzeegarnalen. Het seizoen voor noordzeegarnalen loopt van augustus tot december. Maar in 2023 was er heel weinig vangst, en dat leidt nu in het voorjaar tot tekorten. Ook kunnen er minder Nederlandse boten uitvaren. Het aantal uren dat garnalenvissers mogen vissen, wordt beperkt. Met als gevolg krapte op de markt en prijzen die stijgen richting 100 euro voor een kilogram.

De supermarkten ondervinden dat er minder noordzeegarnalen beschikbaar zijn op de markt. Delhaize zegt maar de helft van het volume te ontvangen die het normaal krijgt. De supermarkt biedt daarom geen verpakkingen van 200 gram meer aan, enkel nog van 100 gram. En er is een promotiestop voorzien voor garnalen tot augustus. Nog volgens Delhaize zijn hun aankoopprijzen voor garnalen gestegen met 60 procent. De prijzen voor de klanten stijgen niet in die mate, aldus nog Delhaize.

Ook Colruyt ziet de aanvoer van garnalen week na week minderen. “Het gaat intussen om een fractie van wat we bestellen en nodig hebben”, aldus de retailer uit Halle. Of er nog garnalen voorradig zijn, hangt af van winkel tot winkel. Colruyt zegt ook signalen op te vangen dat producenten van garnaalkroketten of grijzegarnaalsalade het steeds moeilijker krijgen om hun producten te maken wegens weinig tot geen aanlevering.

Eenzelfde verhaal valt te horen bij Carrefour, dat spreekt van bevoorradingsproblemen en zegt dat er waarschijnlijk tekorten in de winkels zullen zijn.

Aldi bevestigt ook dat er minder grijze noordzeegarnalen beschikbaar zijn, maar zegt dat dit op dit moment niet leidt tot structurele tekorten in de winkels. De discounter zegt de situatie van nabij op te volgen en alternatieve pistes te bekijken om indien nodig een beperktere aanvoer op te vangen.