Nieuws Antwerpen Impact van export naar de VS op jobs in eigen regio

Impact van export naar de VS op jobs in eigen regio

Impact van export naar de VS op jobs in eigen regio

De website van het directoraat generaal Handel van de Europese Commissie geeft praktische informatie over export en import, handelsakkoorden, statistieken, getuigenissen van exporteurs, en nog veel meer.
Meer concreet staan per land de economische indicatoren, BNP per sector, wat er verhandeld wordt in goederen en diensten, directe buitenlandse investeringen, enz op de webpage http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/statistics/

Op diezelfde website vonden we interessante data over de concentratie van bedrijven die vanuit Europa exporteren naar de VS. Hieruit blijkt dat die bedrijven niet alleen in de grote steden zijn gevestigd, maar ook in kleinere steden, gemeenten en dorpen verspreid over heel Europa. Hoe donkerder de regio is ingekleurd, hoe meer impact dit heeft op jobs gelinkt aan export naar de VS.

Voor het arrondissement Antwerpen is 17,2% van de jobs gelinkt aan export naar de Verenigde Staten. Een vergelijking met enkele andere regio’s:  voor het arrondissement Turnhout is dit 6%, voor het arrondissement Leuven 5,9%, voor de regio Maaseik 1,7%, voor de regio Tongeren 1,3%, voor de regio Brugge 2,4%, voor de regio Gent 3% en voor de regio Oudenaarde 1,1%.

De Europese Commissie baseert zich voor deze cijfers op publiekelijk beschikbare gegevens en het internationale handelsinformatiekantoor Dun & Bradstreet. Die cijfers hebben betrekking op de periode 1 december 2012 tot 31 oktober 2013.

Via diezelfde webpagina krijg je eveneens een overzicht met producten die vanuit Antwerpen naar de States worden geëxporteerd.
De export naar de VS is onbetwistbaar belangrijk voor de Antwerpse economie. Hopelijk blijft dat zo na de inauguratie van Donald Trump als Amerikaans president op 20 januari. Hij steekt niet onder stoelen of banken voorstander te zijn van een protectionistisch handelsbeleid wat consequenties kan hebben voor onze exportcijfers.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.