Er ligt een grote markt open bij de recyclage van licht vervuild plastic afval. Indaver heeft daarom plannen ontwikkeld waarbij fabrieken zouden gebouwd worden bij de grote afvalstromen aan plastic. Indaver is als afvalverwerkingsbedrijf een dochteronderneming van Katoen Natie. Willebroek zou allicht in aanmerking kunnen komen voor een eerste vestiging.
Katoen Natie nam enkele tijd terug Indaver over van de Nederlandse groep Delta. De Antwerpse maritieme groep zag grote marktopportuniteiten in de industriële verwerking van afval. Indaver heeft heel wat eigen knowhow in huis en zou die technologie verder kunnen rentabiliseren. De nieuwe eigenaar, Katoen Natie kan daartoe het nodige geld op tafel leggen. Fernand Huts, de flamboyante topman van het bedrijf heeft alvast 800 miljoen euro klaar om daarmee in totaal tien fabrieken op te zetten. Elke productie-eenheid zou een capaciteit van 100.000 ton mee krijgen.
Vanuit die vaststelling dat Antwerpen een van de grootste chemiecomplexen ter wereld is lijkt het aangewezen dat er ook een recyclage-eenheid in de regio komt. Huts lijkt daarbij voor Willebroek te kiezen. Katoen Natie heeft er de nodige gronden liggen. Het bedrijf zou ook in de haven kunnen bouwen maar door het feit dat er enkel tijdelijke concessies afgegeven worden kiest Huts voor andere formules.
De bouw van een recyclage-eenheid zou in 2018 opgestart kunnen worden. Er moeten in afwachting immers nog indrukwekkend veel formaliteiten vervuld worden. Indien de procedures vlot lopen zou de eerste fabriek dan in 2020 kunnen operationeel zijn.
Indaver denkt op die manier tot 1 miljoen ton aan plastic afval uit het milieu te kunnen halen. De verwerkte plastics zouden dan als grondstof kunnen teruggestuurd worden naar de nabijgelegen chemiefabrieken.