Industriële innovaties ten dienste van zorgsector

Veel technologie ontwikkeld voor de maakindustrie, zoals een hologrambril voor operatoren, is ook heel nuttig voor zorginstellingen. Onderzoekscentrum Flanders Make demonstreerde dit in een webinar specifiek gericht op de zorgsector. Experts leggen er uit hoe industriële innovaties zowel de zorgkwaliteit als de werkomstandigheden van zorgverleners gevoelig kunnen verbeteren.

Al sinds het begin van de coronacrisis heeft Flanders Make zijn technologische kennis en expertise ook aangewend voor medische ontwikkelingen. Zo zorgden experts van het onderzoekscentrum voor oplossingen om longen van patiënten vanop afstand te onderzoeken en om op een eenvoudigere manier beademingstoestellen te produceren.

Met het webinar voor de zorgsector, gaat Flanders Make verder op de ingeslagen weg. “De zorgsector is niet onze gebruikelijke doelgroep, maar we willen deze organisaties graag een helpende hand reiken”, zegt projectleider Diana Espinosa van Flanders Make. “We zijn ervan overtuigd dat veel van ons innovatief werk voor de industrie ook grote voordelen biedt aan zorginstellingen.” Tijdens het webinar zullen experts van Flanders Make en van bedrijven concrete toepassingen toelichten.

Hulp op afstand met hologrambril

Neem bijvoorbeeld een zogenaamde hologrambril, zoals de HoloLens van Microsoft, die in bedrijven onder andere wordt gebruikt om operatoren op te leiden en assisteren. “De technologie kan heel handig zijn om zorgverleners te trainen”, zegt Espinosa. “Ze maakt het ook mogelijk voor een medische specialist om vanaf de andere kant van de wereld een collega bij te staan tijdens een complexe ingreep.” Die specialist kan meekijken en aanwijzingen geven in een extra laag over het beeld dat zijn collega ziet.

“Daarnaast past de innovatie perfect in de trend van ‘zorg op afstand’, die door de pandemie nog een extra boost heeft gekregen”, stelt Espinosa. De voordelen van de hologrambril worden toegelicht door een expert van het bedrijf Mr. Watts uit Aarschot.

Stress meten met Chill Band

Onderzoekscentrum imec ontwikkelde de zogenaamde Chill Band, een slimme polsband die stress-signalen meet bij operatoren. Als hun stressniveau de hoogte ingaat, kunnen ze automatisch hulp ontvangen van een cobot, een collaboratieve robot dus, of in de vorm van werkinstructies die digitaal geprojecteerd worden op de werkbank.

“Het is geweten dat zorgverleners ook aan veel stress blootgesteld worden. Door goed hun stressniveau bij te houden, kun je hen ook beter ondersteunen. Zo zouden mogelijk veel burn-outs, maar ook fouten op het werk, vermeden kunnen worden.”

Ergonomieproblemen detecteren

Net zoals operatoren in de industrie, krijgen veel zorgverleners last van musculoskeletale aandoeningen – zoals rugpijn – door het uitvoeren van zware taken in een slechte houding. Zo kan het wassen of verplaatsen van patiënten fysiek erg belastend zijn. Om lichamelijke klachten zoveel mogelijk te voorkomen, ontwikkelde Flanders Make oplossingen die de ergonomische belasting op de werkvloer automatisch in kaart brengen en zo gemakkelijker preventieve strategieën mogelijk maken.

“Onze installatie kan met sensoren en camera’s op een objectieve manier een werknemer monitoren en automatisch waarschuwen als er ergonomieproblemen opduiken. We ontwikkelden ook een techniek om een virtuele werkomgeving in te richten, om zo de ergonomische belasting al te evalueren en verbeteren alvorens een werkomgeving daadwerkelijk op te bouwen.”

Zitplaatsoptimalisatietool tijdens coronacrisis

Ten slotte presenteert Flanders Make ook een online tool waarmee je tijdens deze coronacrisis gemakkelijk de zitplaatsen in ruimtes optimaal kunt indelen, rekening houdend met contactbubbels en social distancing. “De website was oorspronkelijk bedoeld voor de horeca en evenementensector, maar zorginstellingen kunnen hem ook goed gebruiken om bijvoorbeeld wachtzalen, revalidatieruimtes en cafetaria’s efficiënt en veilig in te richten.”

Het webinar vond plaats op dinsdag 4 mei en duurde in totaal een halfuur. Herbekijk het webinar hier.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.