Ingenieurs van ProcAT aan het werk in Tanzania

Eddy_Vierlinck_-_ProcAT

De ingenieurs van ProcAT hebben twee brouwerijen opgestart in Tanzania. Ze waren ook al in Ivoorkust. "De automatisatie en de instrumentatie van brouwerijen is nu eenmaal een van onze specialisaties," zegt bedrijfsleider Eddy Vierlinck. Het bedrijf uit Deurne sloot onlangs een samenwerkingsakkoord met het Duitse Centec. De Antwerpse ingenieurs werkten in Tanzania en Ivoorkust op Duitse contracten.

ProcAT is gegroeid uit het automatiseringsbedrijf Atec (Wommelgem) dat enkele jaren geleden in financiële moeilijkheden kwam. Eddy Vierlinck waagde zich samen met zijn collega Erwin Vande Velde van het Gentse Hyline aan een management buy-out en zette het bedrijf opnieuw op de rails. Procat kwam in 2010  samen met Hyline in handen van de Franse groep Clemessy, zelf een dochteronderneming van de Franse groep Eiffage. Clemessy is een engineeringbedrijf en fungeert tevens als installatiepoot van Eiffage. ProcAT en Hyline zitten nu onder Clemessy Belgium.

De doorstart van ProcAT was zeker niet makkelijk, geeft Eddy Vierlinck aan. "We dienden ons scherper te differentiëren ten aanzien van de grote jongens in de automatisatiewereld. Wij hebben onze risico's zo breed mogelijk proberen te spreiden door de klanten een ruim spectrum aan te bieden op het vlak van processturing en automatisatie. We zijn nu zowat op alle markten actief, uitgenomen in automotive en petrochemie. Vooral de brouwerijwereld, de tapijtenmarkt, de voeding, de farma en de chemie behoren tot onze core busines."

Vooral de specialisatie in de brouwerijwereld heeft het opstartende bedrijf geen windeieren gelegd. "Wij halen vandaag zowat 50% van onze omzet uit contracten met brouwerijen. Vandaar ook onze inzet voor Centec in Tanzania. Onze ingenieurs waren onlangs nog in Ivoorkust waar ze nog een brouwerij gingen mee opstarten." De referenties aan Belgische brouwerijen: InBev, Brouwerij Moortgat-Duvel, Bavik, Alken-Maes, Brouwerij Boon, Brouwerij Roman, Brouwerij Van Steenberge enz.

De overname door het Franse Clemessy is voor ProcAT zeker geen slechte zaak geweest. De Fransen sturen het Antwerpse bedrijf samen met zijn zusterbedrijf Hyline in de richting van "totaalbiedingen." ProcAT gaat daarmee naar het voortraject van automatisatie, de engineering met bekabeling en bordenbouw terwijl Hyline het piping-gedeelte verzorgt.

In de samenwerking met het Duitse  Centec liggen voor ProcAT nog meer groeikansen. Centec is immers toegespitst op de productie van meetinstrumenten en skid-bouw voor brouwerijen, frisdrankproducenten, farmabedrijven, chemie-installaties en energiebedrijven. "Wij mogen ons als ProcAT opstellen als exclusieve vertegenwoordiger voor Centec in België. Met oa. de meetinstrumenten kunnen we nieuwe markten open gooien zoals bv. de lichte chemie. Wij hebben samen met Hyline al vier skids gebouwd voor waterkoelingstoepassingen."

De groeicijfers van ProcAT liegen er niet om: van 1,9 miljoen euro in 2011 ging het verleden jaar naar 3,5 miljoen euro. De perspectieven liggen er voor dit jaar vrij goed bij. "Wij doen niet zoals de boeren die altijd maar klagen. Het gaat zeker niet makkelijk maar ons orderboek zit nog altijd aardig vol. We gaan door op ons elan."

Bij ProcAT werken vandaag 15 mensen. Een goede procesingenieur mag zich overigens nog altijd aanmelden.