Innovation Boosting: risicoloos en snel innovaties uittesten

Als kmo kun je je niet veroorloven om sterk te investeren in vernieuwende technologie zonder de zekerheid dat je er op relatief korte termijn de vruchten van zult plukken. Met het Innovation Boosting-traject biedt onderzoekscentrum Flanders Make daarom de mogelijkheid om op een risicoloze manier en in korte tijd de haalbaarheid van innovaties te onderzoeken.

Om competitief te blijven op de constant evoluerende markt, ben je als bedrijf verplicht om in te zetten op de transitie naar Industrie 4.0. Maar vooraleer je kunt genieten van de voordelen van je digitale transformatie, moet je uiteraard geld uittrekken voor technologische vernieuwingen. Veel bedrijven twijfelen hierover, omdat ze niet zeker zijn dat hun investeringen snel het gewenste resultaat zullen opleveren.

Om de drempel naar technologische innovatie te verlagen, zette Flanders Make het Innovation Boosting-traject op. Dat is een kortlopend project waarbij het onderzoekscentrum de haalbaarheid bestudeert van vernieuwende ideeën van ondernemingen, om bijvoorbeeld hun productieproces te verbeteren of om innovatieve producten of diensten te ontwikkelen.

Als bedrijf kun je daarbij rekenen op de expertise en de hightechinfrastructuur van Flanders Make, terwijl het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) de nodige financiële ondersteuning levert. Voor kleine bedrijven lopen de subsidies zelfs op tot 45% van de totale projectkost.

Technologiesprong

“Via Innovation Boosting kunnen bedrijven een technologiesprong maken zonder onnodige risico’s te nemen”, vertelt Hendrik Ballegeer, Accountmanager Innovation Boosting bij Flanders Make. “Wij bieden de nodige hulp om te vermijden dat bedrijven heel vroeg in het innovatieproces investeringen doen die achteraf verkeerd blijken te zijn. Dure investeringen en de kennis hierrond zijn vaak ook alleen nuttig op één moment binnen een innovatietraject. Dat maakt het minder interessant voor een bedrijf om hierin te investeren.”

De experts bekijken in het traject eerst de potentiële valkuilen van het idee, gaan na welke technologie of kennis er binnen het bedrijf nog ontbreekt en stellen daarna concrete oplossingen voor. In drie tot zes maanden krijg je als onderneming zo een goed idee in hoeverre de onderzochte innovatie een nuttige upgrade is van je activiteiten.

Zowel start-ups, kleine en grote ondernemingen kunnen, op elk moment van het jaar, een haalbaarheidsstudie op maat van hun specifieke wensen laten uitvoeren. Het traject kan nadien nog verdergezet worden in de vorm van bijvoorbeeld een ontwikkelingsproject, waarbij de studie in de praktijk wordt gebracht.

Oven voor kledijrecyclage

Het bedrijf Resortecs zette dankzij Innovation Boosting grote stappen vooruit, meer bepaald in het ontwerp van een efficiënte oven voor kledijrecyclage. Kledij is normaal moeilijk in één geheel te recycleren omdat het vaak verschillende materialen bevat en kledingstukken lastig uit elkaar te halen zijn. Resortecs maakt smeltbare hechtingen, zodat kledingstukken gemakkelijk kunnen worden losgemaakt in speciale ovens. Flanders Make hielp het bedrijf om alle concepten voor een dergelijke oven te ontwikkelen en testen, door zowel ervaren ingenieurs als prototype- en testfaciliteiten aan te bieden.

“Flanders Make is de perfecte adviseur. Dankzij deze experts hebben we nu de kennis om deze innovatieve oven te bouwen”, getuigt William Allouche, Technical Lead bij Resortecs. “Als start-up leer je ook beter zaken doen door samen te werken met Flanders Make.”

Meer weten over Innovation Boosting? Hier vind je alle info.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.