Millibeter_Johan Jacogs

Insectenkweker Millibeter uit Aartselaar trekt naar Turnhout

Nog voor het einde van dit jaar verhuist insectenkwekerij Millibeter uit Aartselaar naar Turnhout. Daar wil het bedrijf op grote schaal insecten kweken.

Millibeter ceo Johan Jacobs: “We investeren 4 tot 5 miljoen in onze nieuwe vestiging”. Samen met Voka-Kempen is hij gangmaker van het Efro-project Kempen Insect Valley.

Logische stap

Millibeter specialiseert zich in de kweek van de zwarte wapenvlieg. Antwerpenaar Johan Jacobs gaf zijn job als diplomaat op om zijn droom waar te maken: mest omzetten in waardevolle producten door middel van vliegenlarven. Dat hij geen bioloog of chemicus is, hield hem niet tegen. Het bedrijf bestaat vijf jaar en heeft momenteel zes mensen in dienst. “We zijn klaar voor een commerciële plant”, zegt Johan Jacobs.
“Omdat we deel uitmaken van Kempen Insect Valley, was het logisch dat we in de Kempen op zoek gingen naar een nieuwe locatie. We hebben verschillende mogelijkheden onderzocht, zowel industriële als landbouwgebouwen. Uiteindelijk zijn we in Turnhout terechtgekomen. We krijgen trouwens een zeer goede medewerking van het stadsbestuur, in het bijzonder van de milieudienst.”
Na de opstart in Turnhout zal de huidige vestiging in Aartselaar sluiten. Het bedrijf verwacht – eens de nieuwe plant volledig operationeel is – 20 tot 25 mensen tewerk te stellen.

Ook andere insecten

Naast extra productiefaciliteiten voor de zwarte wapenvlieg wil Millibeter op de nieuwe locatie ook andere insecten zoals meelwormen en sprinkhanen kweken. Verder wil het bedrijf de kweek op nieuwe reststromen onderzoeken in een eigen testcentrum.
“We spreken over de verwerking van 15.000 ton aan reststromen per jaar”, verduidelijkt de ceo. “Maar de waardecreatie moet komen vanuit de larven. Die leveren proteïnen, vetten en chitine, dat een biopolymeer is.”