Internationale erkenning voor Slick Software Solutions

alexLogistiek is de échte draaischijf van Antwerpen. Toch werken veel logistieke bedrijven met totaal outdated software. Hun supply chain management is dan ook niet optimaal. De startup Slick Software Solutions probeert daaraan te verhelpen. Met cloud based applications.

Met de Engelse IntraLogistex Award voor Innovatie heeft Slick Software Solutions onlangs een internationale erkenning gekregen. De prijs honoreert innovatieve ontwikkelingen in de logistiek. Alex Lisitzky, de oprichter van de Antwerpse startup is er maar best trots op. Zijn bedrijf is nauwelijks twee jaar jong.

Alex Lisitzky werkte een tijdlang bij CEVA Logistics, een van de grote logistieke bedrijven in Antwerpen en in Europa. Het viel hem op dat elke stakeholder in de logistieke ketting daarbij zijn eigen software gebruikte. Op die manier kon de informatie niet vlot samengebracht worden. Dat is nu net waar het in de logistieke sector om gaat. Klanten willen graag weten wanneer hun bestellingen aankomen. De leveranciers moeten een overzicht houden over de hele keten en de chauffeurs moeten met alle partijen contact kunnen opnemen wanneer er iets onverwachts gebeurt. Alex Lisitzky ging dan ook samen met een aantal IT'ers werken op een platform waardoor al die informatie voor iedereen beschikbaar zou kunnen worden.

Zij vonden die in de mogelijkheden die geboden werden door de moderne cloud-based technologie, waarbij alle info in een online applicatie staat. Ze werkten een browser-applicatie uit die als ARGUS, een compleet online pakket voor ketenbeheer aanbiedt.

“Die eerste jaren waren niet gemakkelijk" zei Alex Lisitsky in een gesprek met de redactie van de website Ondernemen in Antwerpen. "We werkten na onze uren, in mijn appartement. Er was geen kapitaal, dus moesten we roeien met de riemen die we hadden. We werkten ons uit de naad tot we een product hadden waarmee we naar buiten konden komen. Na een paar jaar hadden we een product dat we konden tonen aan een eerste klant. Die was onder de indruk  en zo ging de bal aan het rollen. Nu, twee jaar later, krijgen we volop erkenning. Het interessante is dat de transportsector eigenlijk een klein wereldje is. Iedereen kent iedereen. Een tevreden klant toont aan zijn eigen contacten hoe onze applicatie werkt. Zo groeit onze bekendheid als een sneeuwbal.”

Slick Software Solutions staat er ondertussen. “Onze service draait al en kan perfect op zichzelf staan, maar we zien nog mogelijkheden om uit te breiden. Veel logistieke bedrijven hebben tien jaar geleden geïnvesteerd in een intern softwarepakket  en zijn daar sindsdien mee blijven zitten. En dat terwijl de ontwikkelingen op IT-gebied zo snel gaan de laatste jaren. We moeten onze klanten tonen dat moderne software onmisbaar is.”

De startup heeft ondertussen voor zijn verdere ontwikkelingsplannen een dossier ingediend bij het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Op basis daarvan is een subsidie toegekend waarmee het platform verbeterd en verder ontwikkeld kan worden. "Veel grote spelers in de transportsector beseffen zelfs niet welke mogelijkheden er allemaal zijn met de huidige technologie. Aan ons om het hen te tonen!”