Investeren in cybersecurity vormt unique selling point voor Remedus

Terwijl cybersecurity tot voor kort nog met argusogen werd bekeken vanuit de gedachte ‘ons zal het toch nooit overkomen’, is het begrip vandaag geëvolueerd naar een uniek verkoopargument. Ook Remedus ondervindt die evolutie. “De aandacht voor databeveiliging werkt een meer betrouwbare reputatie en sterkere marktpositie in de hand”, vertelt Peter van Vooren, head of digital transformation Remedus. Het bedrijf startte daarom deze zomer een cybersecurity verbetertraject met steun van VLAIO.

Remedus begeleidt patiënten die zich na een ziekenhuisbehandeling thuis verder laten behandelen door een thuisverpleegkundige of huisarts. Het bedrijf staat in voor de logistiek van allerlei zorgmaterialen tot medicijnen, en zorgt ervoor dat zorgverleners precies weten wat van hen verwacht wordt. Via de eigen applicatie Remicare verzamelt Remedus ook gegevens van patiënten, die specialisten en het behandelende team in het ziekenhuis kunnen raadplegen en zo een goed beeld krijgen van hoe de patiënt thuis evolueert.

“Dat impliceert heel wat gevoelige data. Als kmo hebben we echter niet alle kennis in huis. Bij het cybersecurity verbetertraject van VLAIO vonden we een externe expert die in nauwe samenwerking met onze IT-partner het volledige proces aanpakt om onze gegevens op een veilige manier te beschermen.”

Businesscontinuïteit

Cranium, de externe partner, stelde na een grondige analyse een actieplan op. Zij helpen niet alleen op weekbasis bij het formaliseren van de databeveiligingsprocessen, maar besteden ook aandacht aan de opleiding van medewerkers.

“Binnen het cybersecurity verbetertraject leiden wij ook het personeel op. Zij zijn vaak de achillespees bij cyberaanvallen, de toegangspoort voor hackers”, legt Koen Mathijs, business unit director Cranium, uit. “Daar zijn we dan ook druk mee bezig”, vult Peter aan. “Via een online educatieplatform creëren we awareness en geven we opleidingen.”

Verder is inzetten op cybersecurity, naast de unique selling point die het is geworden, ook van enorm belang voor businesscontinuïteit. Een aanval valt immers nooit te voorzien. Komt die er en je processen staan op punt, dan zal een veel snellere heropstart mogelijk zijn. “Beide zaken maken van cybersecurity dus een slimme investering”, aldus Peter.

 

Firewall en verzekering onvoldoende?

En wat dan met een firewall in combinatie met een cyberverzekering. Is dat niet voldoende? “Niets tegen een cyberverzekering, maar er zijn belangrijkere stappen in je processen nodig. Bij een autoverzekering laat je je deuren ook niet openstaan”, weet Peter. “Bovendien wordt hier de opleiding van medewerkers over het hoofd gezien”, vult Koen aan.

Zet jij binnenkort ook in op cyberveiligheid via een cybersecurity verbetertraject van VLAIO? Investeer ook in cyberveiligheid met 45% subsidie. Meer info over financiële steun voor cyberveiligheid vind je hier.

Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen.