Nieuws Antwerpen Investeringsmaatschappij Gimv engageert zich in Contraload

Investeringsmaatschappij Gimv engageert zich in Contraload

Investeringsmaatschappij Gimv engageert zich in Contraload

sylvainDe overheidsholding Gimv heeft een belang van 32% verworven in de Antwerpse logistieke dienstverlener Contraload. Het management en Down2Earth Capital behouden het saldo. Contraload wil met de steun van een kapitaalkrachtige investeerder zijn positie als marktleider verstevigen en zijn ambitieuze groeiplannenrealiseren.

Contraload is de Europese marktleider in pooling van kunststof ladingdragers. Dit omvat de verhuur en het beheer van kunststof palletten, kratten en vaten voor de professionele markt. Ook de ondersteunende diensten als transport, reiniging en herstelling nemen ze voor hun rekening. Daarnaast ontwikkelde de groep recent ook een aantal nieuwe activiteiten, zoals speciale laadoplossingen voor specifieke toepassingen (o.a. voor de automobielindustrie) alsook advies en IT-dienstverlening voor poolingoplossingen.

Het innovatieve business model van Contraload speelt in op de trend naar een duurzaam logistiek systeem. Het poolen van kunststof ladingdragers is op vele vlakken interessant voor de klanten. Zo wordt het beheer van de hele voorraad ladingdragers uitbesteed en de totale kost substantieel gereduceerd doordat de klant betaalt in functie van de effectieve gebruiksduur (geen investering, minder nood aan opslagruimte en een zeer efficiënt gebruik).

Daarnaast is het gebruik van kunststof als ladingdrager hygiënischer, wat cruciaal is in o.a. de voedings- en farma-industrie. Tenslotte is ook het duurzaamheidsaspect (langere levensduur, volledige recycleerbaarheid, gezamenlijk transport) een belangrijke troef richting de klanten, die dankzij de diensten van Contraload hun CO2-voetafdruk kunnen verlagen.

Contraload is voornamelijk actief in de markt van de fast-moving consumer goods. Hun belangrijkste klanten zitten in de voedingsindustrie (o.a. Unilever, Nestlé en Barry Callebaut), maar ook andere sectoren zoals farma en chemie zien steeds vaker de toegevoegde waarde van kunststof ladingdragers voor het vervoer van hun producten.

Contraload investeerde sinds 2004 reeds 40 miljoen euro in ladingdragers en beheert binnenkort meer dan een miljoen palletten, kratten en vaten. Het levert hiermee diensten aan zo’n 300 klanten via meer dan 3.000 ophaalpunten in Europa. Om in te kunnen spelen op de toenemende vraag naar duurzame logistieke oplossingen wil Contraload nog meer inzetten op verdere internationale expansie, het aanbieden van nieuwe diensten en het aanboren van nieuwe sectoren.

Naast het hoofdkantoor in Aartselaar heeft Contraload ook vestigingen in Frankrijk, Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het stelt in totaal 48 mensen tewerk en realiseerde in 2015 een omzet van circa 23 miljoen euro, een stijging van 20% ten opzichte van 2014. De groep heeft duidelijke groeiambities en mikt op een verdubbeling van de omzet in de komende drie jaar.

Contraload werd in 2004 opgericht door Sylvain Naets en Jesse Sels. Om de verdere groei te financieren stapte Down2Earth in 2014 mee in het kapitaal. Na de transactie, waarbij Gimv 32% van de aandelen verwerft, behouden de CEO/oprichters en Down2Earth respectievelijk 38% en 30% van de aandelen.

Sylvain Naets en Jesse Sels, co-CEO’s Contraload: “Na 12 jaar willen we onze positie als marktleider verder uitbouwen en niet enkel door middel van een sterke organische groei. Wij zijn daarom verheugd met de instap van een kapitaalkrachtige aandeelhouder die deze groeiambities kan ondersteunen. We bedanken ook graag Down2Earth voor het bevestigde vertrouwen en kijken alvast uit naar dit nieuwe hoofdstuk voor Contraload.”

Thomas Dewever, Principal bij het Gimv Sustainable Cities platform: “Contraload speelt in op twee belangrijke trends die naadloos aansluiten bij de strategie van ons platform, namelijk duurzaamheid en logistieke efficiëntie. Gestuwd door deze trends en onder impuls van een ambitieus managementteam, groeide de groep op korte tijd uit tot leider in de markt van kunststof ladingdragers in Europa, een markt met een enorm groeipotentieel. We kijken ernaar uit om Contraload samen met hen verder internationaal uit te bouwen.”

Alain Keppens van Down2Earth Capital voegt toe: “Contraload is een ‘hidden champion’ met een fantastisch team die is uitgegroeid tot Europees leider in de markt voor pooling van kunststof ladingdragers. Wij kijken uit naar een intense samenwerking met de nieuwe partner om een nog snellere groei in de toekomst te realiseren.”

Foto: Sylvain Naets (links) en Jesse Sels

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.