Foto: KMA

Is zomerbar Barmuda op Moervelden eerste energieneutrale zomerbar van Vlaanderen?

Wie nog een toffe plek zoekt om iets te drinken of te snacken terwijl de kinderen veilig in een omheinde speeltuin ravotten, kan sinds dit weekend terecht in Barmuda op Domein Moervelden in Broechem (Ranst). Drie scoutsvrienden uit Ranst bundelden er hun ideeën. De zomerbar is volledig zelfvoorzienend qua elektriciteit. Bij de opbouw werd veel recuperatiemateriaal gebruikt, van oude Broechemse fruitkisten tot afgedankte containers die door hun bekleding met hout knappe blikvangers vormen.

Michael Contamine, Michael Martens en Maxim Ceuppens kennen elkaar van de scouts en zijn echte Ranstenaren. Ze hebben al wat ervaring met events en zomerbars. De goesting om in eigen gemeente een pop-up zomerbar op te bouwen was dan ook groot. Temeer omdat ze zelf zo’n plek misten in Ranst.

“We zijn bij de gemeente gaan horen en die kwam met het voorstel van Domein de Moervelden, hier helemaal in de hoek naast de hondenwei waar we niemand storen”, vertelt Michael Contamine, die in Antwerpen al heel wat eventervaring opbouwde. “Er werd wel een concessie uitgeschreven waar nog een tweede geïnteresseerde op afkwam, maar uiteindelijk kreeg ons voorstel de voorkeur. Het bijzondere is dat wij helemaal energieneutraal werken, dankzij de zonnepanelen op onze zomerbar. Deze week hebben we zelfs meer stroom opgewekt dan we nodig hadden bij de opbouw.”

Barmuda ligt heerlijk tussen de uitgestrekte velden. Je kan er terecht voor food & drinks, maar ook voor muziek, workshops, yogalessen … Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin en grote zandbak. Een overdekt terras maakt de zomerbar helemaal af.

Eigen patata

Verjaardagen, babyborrels, familie-reünies, after-works: het kan de komende maanden allemaal in Bar Barmuda. “Naast Barmuda’s fingerfood-kaart zal er ook gezorgd worden voor uitstekende catering door verschillende streetfoodpartners. Van taco’s en pizza’s over oesters tot barbecue”, zegt Michael. “Verder wordt er zoveel mogelijk met lokale producten gewerkt. Zo werd er door een lokale foodpartner Pomuni speciaal een aardappelproduct geproduceerd voor Barmuda. Een Belgische patata brava, De Pompatata. Dat gerecht wordt geserveerd in de bar met de Belgische sausjes van Devos Lemmens.”

Duurzaamheid wordt in Barmuda hoog in het vaandel gedragen. Er wordt zo veel mogelijk met circulaire en ecomaterialen gewerkt. “Het geïnstalleerd vermogen van de zonnepanelen is 16 kilowattpiek en de maximale batterijopslag 23 kilowattuur. Zo houden we de zomerbar bijna energieneutraal. Dat is een primeur voor de Belgische zomerbars.”