Nieuws Antwerpen Italiaanse architect ontwerpt eerste Belgische gebouw in Antwerpen

Italiaanse architect ontwerpt eerste Belgische gebouw in Antwerpen

Italiaanse architect ontwerpt eerste Belgische gebouw in Antwerpen

ANTWERPEN – Eén van de meest toonaangevende architecten ter wereld, de Italiaan Stefano Boeri, ontwerpt voor het eerst een gebouw in ons land. Palazzo Verde, zoals de nieuwe parel zal heten, komt in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid en wordt gekenmerkt door zijn bijzondere symbiose tussen architectuur en natuur. Het nieuwe project wordt het groenste gebouw van België.

Na het gerenommeerde Havenhuis van Zaha Hadid krijgt België er opnieuw een gebouw van internationale allure bij. Stefano Boeri, een van de meest toonaangevende architecten van het moment, werd gevraagd om een ontwerp te maken voor een gebouw in de nieuwe Antwerpse wijk Nieuw Zuid.

“We zijn bijzonder tevreden dat Boeri op onze vraag ingaat om voor het eerst een gebouw in België te ontwerpen. Zijn ontwerp voor Nieuw Zuid is intussen klaar en de vergunningsaanvraag is ingediend. De bedoeling is dat we in 2019 beginnen bouwen, dan heeft Antwerpen er weldra een iconisch gebouw bij”, zegt Kristof Schellekens van projectontwikkelaar Triple Living.

5 ton CO2 per jaar zuiveren

Palazzo Verde wordt een L-vormig gebouw en voorziet een 50-tal appartementen met groen op alle terrassen, alsook drie collectieve daktuinen. In totaal komen er zo 86 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten, en daar komt nog een 360m² grote binnentuin bij. Uit de berekeningen van Stefano Boeri Architetti blijkt dat alle bomen, struiken en planten samen ongeveer 5 ton CO2 per jaar kunnen zuiveren, waarmee het gebouw alvast een stevig steentje bijdraagt in de strijd tegen de luchtvervuiling en klimaatopwarming.

Stefano Boeri: “Onze steden zijn overal ter wereld sneller en sneller aan het groeien, en zo ook Antwerpen, wat uiteraard zijn effect heeft op de luchtkwaliteit en het klimaat. Maar je kan het woningtekort en de klimaatverandering perfect samen aanpakken, door te verdichten en tegelijk je gebouwen zo groen mogelijk te maken. En dat mag je letterlijk interpreteren: precies daarom integreren we bomen en planten in de gebouwen, en voorzien we de stad zo van extra zuurstof.”

Boeri werd in 2014 wereldbekend met zijn Bosco Verticale in Milaan: twee woontorens van respectievelijk 110 en 76 meter hoog die plaats bieden aan 900 bomen en 15.000 struiken, en zo een echt verticaal stadsbos vormen. Daarnaast werkt Boeri ook aan Forest City, een stadswoud in China met 40.000 bomen en een miljoen planten, waar maar liefst 30.000 inwoners zullen wonen.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen, Berchem
Antwerpen

Nieuwe lijst van 13 faillissementen

De ondernemingsrechtbank van Antwerpen, afdeling Antwerpen, heeft in haar zitting van 22 juli het faillissement van 13 bedrijven en zelfstandigen… Lees meer