James Dyson award voor Antwerpse student

voxdaleTibo Grandry, een Antwerpse student heeft een revolutionair nieuw transportsysteem ontwikkeld voor vaccins. Foutieve bewaring en incorrecte toediening leidt er vandaag toe dat veel vaccins in ontwikkelingslanden verloren gaan. In samenwerking met de firma's Novosanis en Voxdale heeft Tibo Grandry daarvoor een oplossing uitgewerkt.

Vaccins kunnen koel bewaard worden in een systeem dat Tibo Grandry aanvankelijk "Flink" gedoopt had. Het gaat erom dat de vaccins in een transportsysteem gestoken worden met een centraal ijspak met waterbuffer. Vaccins kunnen op die manier tot 30 uur bewaard worden op een temperatuur van 2 tot 8 graden.

Tibo Grandry ontwierp "Flink" in samenwerking met de universiteit Antwerpen, spin-off Novosanis en het bedrijf Voxdale. "Flink" werd ondertussen omgedoopt tot Cool-Vax. Het systeem werd onlangs bekroond met de prestigieuze James Dyson award.

Tibo Grandry is student productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Hij schreef zijn product in voor de James Dyson award, een internationale wedstrijd die innovatieve producten bekroont. Hij kreeg alsnog de Belgische award toegekend maar schreef zich onderhand ook in voor de internationale award.

“Het is geweldig dat we Tibo konden inspireren”, vertelt Koen Beyers, CEO bij Voxdale en Chief Technology Officer bij Novosanis. “De gezamelijke inspanning heeft geresulteerd in een revolutionair product met een unieke opbouw.”

Voxdale en Novosanis zullen Cool-Vax in de toekomst verder ontwikkelen. Voor het consortium is het alvast de tweede keer dat ze de award in de wacht slepen. Vorig jaar vielen ze in de prijzen met Vax-ID, een innovatief spuitje dat vaccineren in de huid toelaat waardoor het vaccin effectiever zal zijn met een lagere dosis.