Nieuws Antwerpen Jan De Backer Antwerpse Jonge Ondernemer 2016

Jan De Backer Antwerpse Jonge Ondernemer 2016

Jan De Backer Antwerpse Jonge Ondernemer 2016

jantjefluiddaJan De Backer van Fluidda is door de netwerkorganisatie JCI uitgeroepen tot de Antwerpse Jonge Ondernemer 2016.  Jan De Backer werkte de revolutionaire Functional Respiratory Imaging (FRI)- technologie uit voor de beeldvorming van longen. Hij bouwde rond die nieuwe ontwikkelingen zijn onderneming Fluidda uit.

De KBC Toren in Antwerpen was het decor van de confrontatie tussen Derek Dendievel (Digiti, Herentals), Jan De Backer (Fluidda, Kontich), Dieter Deceuninck (Eye on Fashion, Antwerpen) en Sylvain Naets (Contraload, Antwerpen). Zij waren alle vier genomineerd bij de zesde editie van de JCI Antwerpse Jonge Ondernemer.

De jury lichtte haar beslissing toe om Jan De Backer van Fluidda de prijs toe te kennen: “De manier waarop Jan De Backer verschillende disciplines beheerst en op zijn manier samenbrengt, is ronduit indrukwekkend. Met zijn achtergrond als luchtvaartingenieur en medische kennis van de werking van de longen heeft hij een revolutionaire FRI-technologie voor de beeldvorming van longen ontwikkeld. En hij heeft dit ook nog eens als een volleerde ondernemer vermarkt in een traditionele medische branche. Durf, doorzettingsvermogen en ondernemerszin waren doorslaggevende criteria waarop de jury zich heeft gebaseerd om de trofee van Antwerpse Jonge Ondernemer toe te kennen aan Jan de Backer.”

Zaakvoerder Jan De Backer van Fluidda heeft zich als ingenieur toegespitst op de analyse van luchtstromen en kwam daarmee in de medische wereld terecht. Zijn Computational Fluid Dynamics Analyse helpt artsen, farmabedrijven en ziekenhuizen bij de genezing van de luchtwegen. Jan De Backer werkte als lucht- en ruimtevaartingenieur met specialisatie aerodynamica een tijdlang voor Boeing in de Verenigde Staten. Hij tekende er computersimulaties uit om na te gaan welke invloed luchtstromen kunnen hebben op vliegtuigonderdelen. Tot zijn vader-longarts aan het UZ In Antwerpen zich afvroeg of diezelfde principes ook niet konden toegepast worden op de luchtstromen in de longen. Op basis van die data zouden betere longgeneesmiddelen kunnen aangemaakt worden.

Fluidda werd in dit opzicht opgestart in 2005 en heeft met een multidisciplinair team van ingenieurs en medici FRI gelanceerd, (Functional Respiratory Imaging). Met FRI wordt de impact van nieuwe medicamenten tegen longziektes bestudeerd. Vooral farmabedrijven hebben veel belangstelling voor de technologie van het bedrijf uit Kontich. Het is er hen om te doen efficiëntere medicaties te ontwerpen waardoor elke patiënt ook de juiste puffer krijgt. Betere diagnoses leiden ook tot snellere efficiëncy en uiteindelijk ook tot besparingen.

Na de oprichting kende Fluidda een razendsnelle ontwikkeling. Het bedrijf zette verschillende samenwerkingen op met academische onderzoeksgroepen en internationale farmaceutische bedrijven en opende daarnaast nog vestigingen in India en de VS. In 2016 verwacht de onderneming ook in Portugal en Japan zijn deuren te openen.

Dr. Jan De Backer, CEO van Fluidda had naar eigen zeggen “één kans op vier om de titel in de wacht te slepen”. Al de vier genomineerden zijn elk in hun branche klasbakken”. Hij was dan ook blij verrast en fier toen hij de trofee kreeg van gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé. Jan De Backer neemt het op 29 april in de nationale competitie op tegen de laureaten van de vier andere Vlaamse provincies. Die dag wordt de JCI Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar gekozen in de Thermae Palace in Oostende.

Foto: Jan De Backer (rechts) krijgt zijn prijs overhandigd door Ludwig De Caluwé, provinciaal gedeputeerde voor Economie.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.