Japanners proberen Hansen weer op de rails te krijgen

hansenDe producent van industriële tandwielkasten Hansen Industrial Transmissions heeft het niet makkelijk. De relatief zwakke economische conjunctuur weegt op de activiteiten. Dit neemt niet weg dat de bedrijfsopbrengsten van Hansen in het afgesloten boekjaar 2013/2014 toch met 1,3% stegen tot 56,8 miljoen euro.

Hansen Industrial Transmissions (HIT) werd enkele jaren terug overgenomen door de Japanse groep Sumitomo Drive Technologies. De Japanners proberen het bedrijf sindsdien weer op de rails te krijgen. Een strict uitgevoerd businessplan moet de rentabiliteit van het bedrijf herstellen. Een support letter van Sumitomo Heavy Industries, de moedermaatschappij wordt in dit opzicht gehanteerd als financiële onderbouw.

In enkele opeenvolgende herstructueringsgolven is de tewerkstelling in Edegem ondertussen afgebouwd tot nog maar 315 mensen. In de afgelopen maanden zijn overigens verscheidene assembly centers verkocht waarop een meerwaarde van enkele miljoenen euro's gerealiseerd werd. De nettowinst over 2013/2014 van liefst 11 miljoen euro geeft in dit opzicht een iets vertekend beeld. Dit neemt niet weg dat het bedrijfsresultaat ondertussen weer uit het rood kwam. Volgens de resultatenrekening die neergelegd werd bij de Nationale Bank heeft HIT in 2013/2014 een positief cijfer van 1 miljoen euro neergezet. In het vorige boekjaar was er nog een verlies van 12 miljoen euro.

Hansen Industrial Tranmissions wordt ondertussen verder ingeraamd in de structuren van Sumitomo Drive Technologies.
Het vroegere zusterbedrijf Hansen Transmissions is anderzijds als specialist in de bouw van windturbines overgenomen door het Duitse ZF. Ook Hansen Transmissions heeft het ondertussen niet makkelijk.

Hansen Industrial Transmissions wordt aangestuurd door gedelegeerd bestuurder Eric Vuurstaek.