Jonathan De Clercq ontwierp innovatief koersfietsstuur

fietsjevoor

Een innovatief concept voor het fietsstuur van Jonathan De Clercq werd bekroond met de ‘Antwerp Innovative Futures Award.’ Het evenement werd georganiseerd door het Business Angels Netwerk Vlaanderen en de Club Lange Wapper. Masterstudenten van de afdeling Productontwikkeling (Universiteit Antwerpen) stelden er hun projecten voor aan bedrijfsleiders, innovatiemanagers, venture capital managers en business angels. Jonathan De Clercq (23) uit Sint-Katelijne-Waver ging met de eerste prijs aan de haal.

NAVU is een ingenieus koersfietsstuur met een smartphone-applicatie dat voorzien is van een intelligent navigatiesysteem waarmee de fietser zowel intuïtief als visueel van punt A naar punt B kan navigeren. Het stuur laat ook toe om voor de fietser ontworpen functionaliteiten te integreren.

De andere deelnemende projecten werden bekroond met een finalistencertificaat:
• een efficiënter vervoer van vers linnen tussen een industriële wasserij en hotels. De afstand tussen wasserij en hotel beïnvloedt namelijk de kostprijs van de dienstverlening (Jeroen Meybosch).
• het hoornvlies produceert corneale proteïnen die informatie verstrekken over de gezondheidstoestand van het oog. Dit project laat toe om uit zowel zieke als gezonde ogen corneale proteïnen te extraheren zonder letsels te veroorzaken. De extractie bespoedigt het transport richting klinische analyse (Anne Vanaken).
• een interactief spelplatform dat gebaseerd is op RFID-technologie waarmee kinderen vanaf 3 jaar verschillende digitale spelletjes kunnen spelen. Het spel motiveert de gebruiker om bepaalde bewegingen uit te voeren. Hierdoor wordt de motorische ontwikkeling gestimuleerd (Lara Van Bel).
• en een hulpmiddel voor chirurgen waarmee een biopsie van het hoornvlies kan genomen worden. De aanwezige stamcellen worden vervolgens gebruikt om nieuw hoornvlies te laten groeien. Dit project bepaalt en controleert strikt de afmetingen van de biopsie in alle drie dimensies om het oog niet te beschadigen (Benedicte Verbraeken).

BAN Vlaanderen is een platform waarbinnen startende of groeiende ondernemers op zoek naar risicokapitaal in contact worden gebracht met informele private investeerders, de zogenaamde Business Angels. BAN Vlaanderen wil de economische groei in België stimuleren door de ontwikkeling, begeleiding en promotie van het ondernemerschap en de investeringscultuur in België.

De Masteropleiding Productontwikkeling (UA) is een unieke opleiding in het Vlaamse landschap van het universitaire onderwijs. Productontwikkelaars ontwerpen innovatieve producten of product-dienstcombinaties. Elk ontwerp wordt aan de hand van de economische, sociale, humane en technologische wetenschappen grondig getoetst.