Nieuws Antwerpen Juwelen van Nico Taeymans erkend als Antwerp's Most Brilliant

Juwelen van Nico Taeymans erkend als Antwerp's Most Brilliant

Juwelen van Nico Taeymans erkend als Antwerp's Most Brilliant

nicoJuwelenontwerper Nico Taeymans kreeg het kwaliteitsllabel “Antwerp’s Most Brilliant” toegekend. Hij werd daarmee bekroond voor zijn inspanningen om zijn designs onafgebroken te perfectioneren. Eerder kreeg Taeymans van Unizo al het label “Handmade in Belgium.”

De erkenning door het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) en de stad Antwerpen is een nieuwe opsteker voor het kwaliteitswerk dat Taeymans aflevert. Als juwelenontwerper en designer maakt hij ringen, armbanden, oorbellen en colliers aan. Als Antwerp’s Most Brilliant mag hij dat embleem voortaan gebruiken in zijn publiciteit naar de klanten toe. Het logo mag aangebracht worden in de digitale communicatie, op stickers, websites en folders.

“Op mijn 14de besliste ik om kunstenaar te worden”, zegt Nico Taeymans. “Sint Lukas was mijn start in artistieke scholing. Door omstandigheden en de toen nog verplichte legerdienst moest ik mijn studie onderbreken. De volgende jaren besteedde ik aan opleidingen in avond onderwijs gecombineerd met een voltijdse job in de scheepvaart. Na een tijdje voelde ik me sterk genoeg om me voltijds als juwelenontwerper te vestigen.”

“Met beeldhouwwerk in hout en steen, en gouden- en zilveren juwelen, nam ik deel aan een heel aantal tentoonstellingen. Uiteindelijk groeide mijn passie voor zilver en tin als belangrijkste materialen, ook al gebruikte ik (en gebruik ik nog) stenen, glas, hout en wat ik ook onder handen kreeg, zonder ooit de natuur en zijn schitterende organische vormen uit het oog te verliezen. Ik smeedde mijn eigen karakteristieke stijl in juweelontwerp, getypeerd door de natuurlijke vormen en de sterke zuivere lijnen.”

“Ondertussen bleef ik steeds actief in avondscholen, in zelf opleiding en gespecialiseerde masterclasses voor edelsmid in binnen- en buitenland. Geholpen door de dynamische sfeer van de jaren 90 en 2000 groeide mijn bedrijf explosief.”

“Plots werd ik wakker en besefte ik dat ik beroemd was. De mensen hielden echt van mijn juwelen. Ik mocht mezelf rekenen tot de top van de Belgische juwelenontwerpers. Ik was de eigenaar van drie brandshops en meer dan 150 verdelers verkochten mijn juwelen in de Benelux, evenals een heel aantal winkels over de wereld. Mijn atelier was een fabriek geworden met 30 assistenten, stilisten en een massa administratie.”

Maar schone liedjes duren meestal niet lang. Met de crisis in 2008 verkruimelde het kleine imperium dat Taeymans opgebouwd had. “Omdat mijn kunst en ik één geheel zijn, heb ik het bedrijf weer opgebouwd. Een klein bedrijf met een klein team, mijn twee winkels in Antwerpen en Brugge en de trouwe dealers die de crisis overleefd hebben. En hier ben ik. Ondertussen een ervaren zilversmid en goudsmid.”

” Wat ik wil is mooie stukken maken voor mannen en vrouwen, jong en oud. Ik wil dat mijn juwelen deel uitmaken van mijn klanten, als een tweede huid. Ook al zijn ze af en toe wel zeer opvallend, mijn juwelen onderstrepen de persoonlijkheid van de drager. Mijn creaties zijn bedoeld om deel uit te maken van het dagelijkse, evoluerende leven van mensen. Als kunstenaar vertel ik verhalen. Verhalen van een herkenbare wereld waar mensen zichzelf in terugvinden.”

“Ook ben ik er trots op dat alle juwelen in ons eigen atelier gemaakt worden, door mezelf en mijn team. Wat, naar mijn gevoel, de komende decennia wel heel belangrijk gaat worden. Maken en creëren is mijn gave en mijn leven. Dus vind je me niet achter mijn werkbank of met een tekenpotlood in de hand, zoek me dan in een bos of op een strand, waar ik inspiratie haal uit alles wat de wonderlijke natuur me aanbiedt van schelpen tot hout en schors.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.