De karaattaks, die de Kamer volgende week goedkeurt, zou de belastingfactuur van de diamantairs met een factor zeven kunnen vermenigvuldigen. Dat blijkt uit een berekening van onze collega’s van De Tijd. Zo zouden de grootste 100 diamantbedrijven in Antwerpen vorig jaar 18 miljoen euro belastingen hebben betaald. De nieuwe karaattaks kan die belastingfactuur doen oplopen tot 134 miljoen euro. Dat is een stijging met 644 procent.
Na toepassing van alle mogelijke belastingaftrekken zouden die honderd bedrijven nog altijd dubbel zoveel belasting ophoesten als nu het geval is. Die nieuwe karaattaks wordt niet langer berekend op de winst van de diamantairs, maar op hun omzet. In het oude systeem werd de belasting geheven op de waarde van de diamantvoorraden, wat tot eindeloze discussies leidde. Vanaf 2017 (aanslagjaar 2016) moet er 33,99 procent belasting worden betaald op 2,1 procent van hun omzet. Dat tarief kan nog worden verlaagd door opgestapelde verliezen en aftrekposten in rekening te brengen. Maar zelfs dan moet er nog belasting worden betaald op minstens 0,55 procent van hun omzet.
Voor het overgangsjaar 2017 is de ondergrens wel uitzonderlijk vastgelegd op 0,65 procent van de omzet. De karaattaks kwam in 2014 op de politieke agenda. Er kwam veel tegenkanting, onder meer van de politieke oppositie die de taks bestempelde als een geschenk voor de Antwerpse diamanthandelaars. Nu blijkt dat die diamantairs wel aanzienlijk meer zullen moeten betalen.
De Antwerpse diamantairs zijn toch gewonnen voor het nieuwe systeem. ‘We hebben het ervoor over, omdat dit meer rechtszekerheid brengt.’, zegt Margaux Donckier, de woordvoerster van AWDC, de koepelorganisatie van de Antwerpse diamantsector. AWDC gaat er zelfs van uit dat de karaattaks meer diamantbedrijven naar Antwerpen zal lokken, omdat er een stabiel fiscaal kader komt. Veel bedrijven die de voorbije jaren vertrokken, zouden bereid zijn terug te keren. ‘We berekenden dat onze omzet daardoor met 10 à 15 procent zal toenemen’.