karen rentmeesters

Karen Rentmeesters CEO ad interim van Antwerpse diamantsector

Het Antwerp World Diamond Center (AWDC), de vertegenwoordiger van de diamantindustrie in ons land, krijgt een CEO ad interim. Dat meldt de organisatie maandag. Vorige week stapte Ari Epstein op als CEO na 13 jaar.

Karen Rentmeesters, momenteel actief als hoofd PR, zal de rol van CEO ad interim opnemen. Rentmeesters werkt al 15 jaar voor AWDC en "zal zich de komende tijd focussen op het uitvoeren van de lopende zaken en het aanstellen van een nieuwe, permanente CEO".

Volgens Isidor Mörsel, voorzitter van de raad van bestuur, heeft Rentmeesters een groot netwerk en de nodige expertise. Rentmeesters zelf is naar eigen zeggen "vereerd" en zou "voor de nodige rust zorgen". Het vertrek van Epstein zorgde immers voor speculaties over onrust binnen het AWDC.

Lees ook: Ari Epstein, CEO van Antwerp World Diamond Center, stapt op

Die onrust zou te maken hebben met verschillende meningen over het sanctioneren van Russische ruwe diamanten binnen de G7, de belangrijkste industrielanden. Er zou gevreesd worden dat sancties een te grote impact hebben op Antwerpen, wat een voordeel zou opleveren voor concurrerende centra in Azië of het Midden-Oosten. Eind vorig jaar was David Gotlib, de toenmalige voorzitter van de raad van bestuur, ook al opgestapt.

"De hele diamantsector bevindt zich middenin een transformatieperiode naar meer transparantie en staat voor uitdagende tijden", zegt Rentmeesters. "Als sectorfederatie die de belangen van de Antwerpse diamantbedrijven behartigt, is het belangrijk dat we de sector begeleiden doorheen deze periode en stabiliteit bieden."

Vorige week ontkende AWDC nog ten stelligste dat men zich zou verzetten tegen de maatregelen die genomen werden door de G7. Vorig jaar sloten de G7 een akkoord om ruwe Russische diamant te weren. De Belgische federale regering zou Antwerpen een belangrijke rol laten spelen in dat nieuwe systeem. Sommige grote internationale spelers in de sector (zoals De Beers, red.), blijven zich echter verzetten tegen de nieuwe regels.