KBC krijgt lof voor maatschappelijk engagement

timeTime4Society is een initiatief dat ondernemingen ertoe aanzet om zich te engageren in maatschappelijke projecten. Bij de bekroning van de prijswinnaars kreeg KBC een speciale vermelding voor haar innoverend programma Minerva. Minerva geeft de werknemers van KBC de kans om zelf hun eindeloopbaan uit te tekenen. Twee collega's van KBC hebben zich alvast geëngageerd om de vzw Time4Society parttime bij te staan in zijn groeitraject.

Elk jaar passeren zo'n 30 personeelsleden van KBC de kaap van de 62. Over vijf jaar zullen dat er echter al 300 zijn. Over tien jaar zelfs 500. Om deze grote groep werknemers mee aan boord te houden en te motiveren heeft KBC het Minerva-plan ontwwikkeld. De oudere collega's kunnen op die manier kiezen uit vijf loopbaanpaden. Track 2 is bv. minder werken. Track 3 Lichter werken. Track 5 is in die mate innovatief omdat het de werknemers de kans geeft om "elders te werken met behoud van de KBC-werkzekerheid."

Door werknemers de kans te bieden om hun ervaring en knowhow ook buiten de KBC-muren te benutten zonder dat ze daarvoor hun arbeidsovereenkomst moeten opzeggen doorbreekt KBC voor het eerst duidelijk de traditionele tewerkstellingspatronen. Medewerkers die voor dit traject kiezen kunnen zowel in de non-profit als in de bedrijfswereld terecht. Zij behouden ook de zekerheid dat ze eventueel kunnen terugkeren naar KBC.

In dit opzicht hebben twee medewerkers van KBC effectief gekozen voor een engagement bij Time4Society, een engagement waarvoor de financiële instelling tijdens de feestelijke avond in de Antwerpse hotelschool Piva bekroond werd met een speciale vermelding.

De eigenlijke Time Awards gingen finaal naar:

* KPMG: als Nieuwkomer van het jaar. In een tiental projecten hebben werknemers van KPMG geschilderd in centra voor personen met een handicap, meegeholpen aan de verbouwingen van een sociaal restaurant voor daklozen en gewerkt in een buurtwinkel voor mensen in armoede.

* ING: categorie Beste actie van het jaar. zowat 700 werknemers van ING engageerden zich in 83 maatschappelijke projecten.

* GlaxoSmithKline: categorie Grootste tijdgever. 1200 werknemers van het farmabedrijf werkten voor sociale en milieuvriendelijke organisaties als het Rode Kruis, de MS Liga, rusthuizen, woon- en zorgcentra en centra voor gehandicapten.