sd-worx-300×214

KMO’s tonen veel begrip voor hun werknemers… maar niet voor alles.

sd-worx-300x214De overgrote meerderheid (94,5%) van de Belgische kmo’s heeft veel begrip voor familiale problemen van hun werknemers. Voor een tandartsbezoek of voor een ziek geven 91% haar werknemers de toestemming om later te beginnen of vroeger naar huis te gaan. Heel wat minder begrip is er wanneer de werknemer vraagt om later te beginnen of vroeger naar huis te gaan om sociale activiteiten te kunnen ontplooien, zoals een wedstrijd van de Rode Duivels volgen of naar een buurtfeest gaan. Toch zijn er nog altijd 39,8 % van de kmo’s die ook hier flexibiliteit aan de dag leggen. Om hobby’s te beoefenen er dan nog veel minder begrip. Slechts 14% van de kmo’s geven hun bedienden toestemming om het werken vroeger te verlaten of later te beginnen om hun hobby uit te oefenen. Een en ander blijkt uit een onderzoek van SD Worx bij 864 kmo's.

Waalse kmo's veel minder flexibel.

Nog een opvallend resultaat van de studie van SD-worx: Waalse kmo’s zijn hierin een pak minder flexibel dan hun Vlaamse en Brusselse collega’s. 10,4% van de kmo’s in Wallonië zeggen dat het bij hen niet mogelijk is om af te wijken van de arbeidsuren, ongeacht de reden. In Vlaanderen en Brussel is dit slechts 3,6% en 3,4%. Binnen Vlaanderen is Limburg dan weer het meest flexibel: minder dan 1% van de kmo’s geeft haar werknemers nooit de toestemming om later te beginnen of eerder te stoppen, ongeacht de reden. Vlaams-Brabant is met 8,3% de minst flexibele Vlaamse provincie. Jonge en kleinere kmo’s zijn flexibeler wanneer het gaat over sociale redenen. 41,2% van de kmo’s met minder dan vijf werknemers laat haar werknemers eerder vertrekken of later beginnen om sociale redenen.

Telewerk niet gewenst.

Opvallend is dat de meerderheid van de kmo’s (58,8%) telewerken niet toelaat: van hen zegt bijna 9 op 10 dat dit praktisch niet mogelijk is.
Toch mogen in 19,7% van de kmo’s alle werknemers telewerken; iets meer dan een op vijf (21,5%) laat telewerken toe, maar dan alleen voor bepaalde functies in het bedrijf. Twee op de drie kmo’s waar telewerk wel mogelijk is, geven aan dat hun werknemers hier regelmatig gebruik van kunnen maken. Minder dan de helft (47%) van de kmo’s legt zelfs geen maximaal aantal dagen op.

Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo’s bij SD Worx: “Er zijn opvallende regionale verschillen. Telewerken is het best ingeburgerd bij Brusselse kmo’s. Terwijl slechts 39% van de Vlaamse en Waalse kmo’s telewerken toelaten, is dit bij 55% van de Brusselse kmo’s mogelijk. Brusselse kmo’s geven dit voordeel bovendien vaker dan hun Vlaamse en Waalse collega’s aan alle werknemers binnen hun bedrijf. Dat telewerk vooral kan gedijen in een dienstenomgeving is hier natuurlijk niet vreemd aan.”

Ook binnen Vlaanderen zijn er opvallende verschillen. West-Vlaanderen is het minst flexibel over telewerk. Bij slechts 29% van de West-Vlaamse kmo’s mogen de werknemers (al dan niet afhankelijk van hun functie) vanop afstand werken, terwijl dit in Vlaams-Brabant bij bijna een op de twee kmo’s toegelaten is.