Nieuws Antwerpen Leeuwendans luidt het Chinese Jaar van de Haan in

Leeuwendans luidt het Chinese Jaar van de Haan in

Leeuwendans luidt het Chinese Jaar van de Haan in

Op 27 januari brengt de Hong Kong Economic and Trade Office, met kantoren in Brussel, een heel bijzondere voorstelling naar Antwerpen die het Chinese Nieuwjaar zal inluiden:  Legends of Lion Dance. Deze ’tentoonstelling’ wordt verzorgd door Tofoe Asian Events Production en de Hong Kong Economic and Trade Office treedt als hoofdsponsor op.

De leeuwendans is een eeuwenoude Chinese traditie en wordt geacht geluk en voorspoed te brengen. Dit gebruik speelt een belangrijke rol in de traditionele Chinese godsdienst en op Chinese feestdagen

Deze tentoonstelling – een unicum voor België – stelt in de Permeke Bibliotheek, De Conickplein in Antwerpen, 12 uitzonderlijke leeuwenkoppen voor. Die werden in Hong Kong vervaardigd en vallen op door hun opmerkelijk borduurwerk. Verschillende soorten leeuwenkoppen uit Noord en Zuid-China alsook originele stukken, zoals die uit de klassieke roman van ‘De Drie Koninkrijken’ worden getoond. De bezoekers ontdekken ook hoe die leeuwenkoppen werden gemaakt.

Het tijdperk van de Drie Koninkrijken (220-280) was een periode in de geschiedenis van China, waarin het rijk tijdelijk uiteenviel in drie afzonderlijke koninkrijken. Deze periode werd voorafgegaan door de Han-dynastie (of Oostelijke Han-dynastie) en gevolgd door de Jin-dynastie (265-420). De geschiedenis van deze periode vormt de stof voor ‘De Drie Koninkrijken’.

Iedereen kan de openingsavond op 27 januari om 18u30 bijwonen. Als je getuige wil zijn van deze kleurrijke leeuwendans  volstaat het een seintje te geven aan: gaelle_gernay@hongkong-eu.org
Na afloop van het optreden vindt een receptie plaats waar een toast zal worden uitgebracht op het Chinese Nieuwjaar en het Jaar van de Haan dat deze maand start op 28 januari en loopt tot en met 15 februari 2018.

De haan is het tiende dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem in de Chinese kalender. Karaktereigenschappen van de haan volgens de Chinese astrologie zijn: aards, onbevangen, kleurrijk, beschermend, waakzaam, alert, nauwgezet, nuchter, goed organisatievermogen en huiselijk maar soms ook stug, weinig sociaal, drukdoend, opschepperig en overdreven.

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.