lienback.jpgkop.jpg9kop

Lien Van de Kelder is nu ook ondernemer: “Creativiteit moet er op een manier uit”

ANTWERPEN - Lien Van de Kelder kan al een aardig CV voorleggen, ze is actrice, zangeres, juriste en moeder van twee kinderen. Nu voegt ze daar ook nog de titel van ondernemer bij, door het opstarten van Atelier Jeanne & Daniel, genoemd naar Liens grootouders die ook in de lakenwereld zaten. Het bedrijf maakt duurzame lakens waarop een enveloppe is genaaid. Hiermee wil ze het mogelijk maken om op een leuke manier boodschapjes met elkaar te delen. De inspiratie kwam van zowel haar kinderen aan wie ze vaak voor het slapengaan een briefje toestopt en van mensen die tijdens corona hun ouders en grootouders niet meer mochten bezoeken in rusthuizen. "Iedereen die op fietsafstand woont breng ik de lakens zelf met mijn bakfiets!"

Toen Lien Van de Kelder tijdens de coronaperiode geen optredens had en voltijds met haar juristenjob bezig was, wist ze geen blijf met haar creatieve drive. "Ik denk dat je als creatieve persoon die creativiteit er op één of andere manier toch moet uitlaten", zegt Van de Kelder. "Dus begon ik te tekenen aan het ontwerp voor mijn lakens en zo ontstond Atelier Jeanne & Daniel. Ik kom uit een lakenfamilie, mijn grootouders Jeanne en Daniel maakten lakens in Kortrijk en ik was daar dikwijls in de weekends. Uren heb ik in hun atelier gespeeld."

Het laken zelf is gemaakt uit duurzame materialen waarop een enveloppe voorzien is om een brief te steken, of een QR-code die wanneer je hem scant een boodschap weergeeft. "De materialen zijn net vanuit Portugal overgekomen dus ik heb nu de eerste samples bij me", legt ze uit. "Mijn kinderen hebben ook zo een envelopje aan hun “kamp” hangen in hun kamer en 's avonds stop ik hen een briefje toe met een lieve boodschap of een aanmoediging, daarvan heb ik het idee. Die briefjes bewaren ze dan in hun schatkist, leuk om later terug te lezen."

 

 

 

 

Persoonlijker dan een Whatsapp berichtje

“Ik wilde er QR-codes in implementeren zodat mensen vanop afstand ook berichtjes kunnen sturen. Mijn man woont voorlopig in Thailand en mijn kinderen vinden het zeer fijn om op die manier een boodschap van hem te krijgen. Het is toch persoonlijker dan een Whatsapp berichtje”, zegt ze lachend. “Er zijn lakens voor één persoon maar ook tweepersoons lakens waar er twee envelopjes ingenaaid zijn zodat je bijvoorbeeld op Valentijn een lief, of een stout (knipoogt), berichtje kan achterlaten voor je partner.”

Service   

“In een tweede fase zullen de lakens te huur zijn en wekelijks gewassen en bezorgd worden. Als er iets aan scheelt, probeert het bedrijf ze te herstellen of geef ik ze een nieuwe bestemming. Voor heel het proces wil ik weer zoveel mogelijk samenwerken met mensen die moeilijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. Als de klant er voor kiest om het laken toch te kopen dan krijgt die de kans om een oud laken naar de kringwinkel te sturen.” Het is volgens Van de Kelder de bedoeling om zo minder lakens de vuilbak in te laten belanden. “Of op de hoop oude lakens voor wanneer er ooit geschilderd moet worden, zoals bij ons”, voegt Van de Kelder grappend toe.

 

 

De goesting

Op de vraag of al die verschillende jobs combineren niet te veel energie vreet, antwoordt ze stellig: “Ik krijg daar energie van. Ik word gedreven door de goesting. Jacques Brel zei: ‘Le talent, c’est avoir l’envie de faire quelque chose’. Misschien gaat het allemaal ook wat trager doordat ik zo veel tegelijk doe, maar dat past bij de filosofie van het product. Het is slow fashion dat zo lang mogelijk moet mee gaan. Ik wil dat het een familiestuk wordt dat doorgegeven wordt. Het gaat langer mee dan je huwelijk.” (lacht)

“Ik wou echt iets maken waar ik zelf warm van werd. Mensen vragen me vaak om een foto van een merk op Instagram te plaatsen maar ik doe dat niet graag, want wat heb ik eigenlijk met dat merk te maken? Dus bij deze heb ik iets dat ik graag zou posten.”

“We gaan vooral via webshop verkopen en een paar boetieken. Maar bij de mensen die binnen de Singel wonen, lever ik zelf met mijn bakfiets om zo ecologisch mogelijk te zijn en een babbeltje te doen om mekaar te leren kennen.”

Meer info vind je op www.jeannedaniel.be en op @lien.vandekelder op instagram.