Nieuws Antwerpen Lifetime Achievement Award voor Atlas Copco

Lifetime Achievement Award voor Atlas Copco

Lifetime Achievement Award voor Atlas Copco

De Zweedse industriële groep Atlas Copco, met belangrijke vestigingen in Wilrijk en Boom, ontving de Lifetime Achievement Trophy 2021 van het Vlaams agentschap Flanders Investment & Trade (FIT). Vlaams minister-president Jan Jambon kondigde dit aan in het bijzijn van Alex Bongaerts, VP Holding Benelux, Frankrijk & VK/Ierland bij Atlas Copco.

De Zweedse industriële groep Atlas Copco neemt de Lifetime Achievement Trophy 2021 mee naar huis. De trofee wordt jaarlijks uitgereikt aan een buitenlands bedrijf dat een uitzonderlijke bijdrage levert aan de Vlaamse economie en welvaart, onder meer via investeringen.

“De Lifetime Achievement Trophy is een teken van waardering voor de sterke band tussen Atlas Copco en Vlaanderen en hun lange, succesvolle parcours in onze regio”, aldus Vlaams minister-president Jan Jambon. “Deze internationale speler investeert al ruim zes decennia onafgebroken in Vlaanderen en is daarbij een rolmodel voor digitalisering, duurzaamheid en competentieontwikkeling. Met onze zogeheten ‘noordelijke’ strategie willen we precies dit soort bedrijven uit Scandinavië aantrekken naar Vlaanderen.”

“Het is een enorme eer om erkend te worden als één van de belangrijkste werkgevers in Vlaanderen”, Alex Bongaerts, VP Holding Benelux, Frankrijk & VK/Ierland bij Atlas Copco. “Atlas Copco investeerde de voorbije 65 jaar voortdurend in Onderzoek & Ontwikkeling, innovatie en logistiek. We noemen onszelf de Home of Industrial Ideas. In ons huis streven we ernaar om betere, energie-efficiënte oplossingen te ontwikkelen voor onze klanten. We willen deel zijn van de oplossing voor een betere toekomst. Deze prijs is een dikke pluim voor alle collega’s van onze Atlas Copco-familie.”

Belangrijke investeringen in Wilrijkse site

Atlas Copco streek voor het eerst neer op Vlaamse bodem in 1955 en door de decennia heen raakte Atlas Copco almaar meer lokaal verankerd met vestigingen in Wilrijk, Overijse, Boom en Hoeselt. Tegenwoordig stelt Atlas Copco zo’n 3.400 mensen te werk in Vlaanderen en vloeit bijna 60% van de totale groepsomzet voort uit twee van de vier bedrijfstakken waarvan de hoofdzetels zich in Vlaanderen bevinden.

“De lokale expertise in compressortechnologie bracht de bal aan het rollen”, aldus Alex Bongaerts, VP Holding voor de Benelux, Frankrijk en VK/Ierland. “Maar Atlas Copco is ook gevallen voor het lokale talent en het feit dat we onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten hier dicht bij onze productie kunnen uitvoeren. Ook de vlotte toegang tot een uitgebreid netwerk van wegen, water- en spoorwegen en luchthavens heeft bijgedragen aan de keuze voor Vlaanderen om hier haar logistieke hub uit te bouwen.”

De voorbije 4 jaar heeft Atlas Copco 35 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe productietechnologieën voor de slimme fabriek van de toekomst in Wilrijk. Dit boven op het reeds voorziene budget voor onderzoek & ontwikkeling en innovatie, dat in 2019 goed was voor 95 miljoen euro.

Zelfs in tijden van corona bleef hun investeringsritme in Vlaanderen op peil. Zo besliste Atlas Copco om de komende 3 jaar telkens 15 miljoen euro te investeren in hun fabriek in Wilrijk, samen met 10 miljoen euro om hun medewerkers bij en om te scholen. Het bedrijf levert ook inspanningen om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen.

“Investeren in mensen en maatschappelijk verantwoord ondernemen, is duidelijk de rode draad. Zo legt de Zweedse groep een voorbeeldparcours af wat internationaal ondernemen in de Vlaamse maakindustrie betreft”, voegt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT, toe.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.