lik4o7kv

Live the World lanceert eerste AI-reisassistent

Live the World lanceerde dinsdag Maya, een AI-reisassistent die gepersonaliseerde reisaanbevelingen maakt. Met Maya biedt het Antwerpse reisplatform nu een interactieve chatbot aan, die naast aanbevelingen ook een volwaardige reisroute kan uitstippelen.

Na haar opkomst in verschillende andere sectoren maakt artificiële intelligentie nu ook haar opwachting in de reissector. Reisplatform Live the World, dat in 2020 werd opgericht, lanceert daarom haar eerste AI-assistent. "Al jaren maken we reisgidsen en verzamelen we aanbevelingen van locals. Nu kunnen gebruikers in een paar minuten een reisplan ontwikkelen dankzij deze content, gewoon door te chatten met Maya", vertelt oprichter Joris Vanherp.

AI beïnvloedt reizen al langer 

Artificiële intelligentie heeft al langer een effect op reizen als drijvende kracht achter sociale media-algoritmen, legt Vanherp uit. "Veel reizigers gebruiken sociale media als TikTok voor inspiratie over wat te bezoeken en waar te eten, te drinken en te verblijven. Het algoritme dat schuilgaat achter het ‘viraal gaan’ van content kan onvoorziene pieken in het aantal bezoekers van lokale, authentieke plekken veroorzaken. Zij kunnen die plotse toestroom doorgaans niet aan."

En ook ChatGPT heeft een gelijkaardige invloed op reizen. "Sommige tech-bewuste reizigers gebruiken de tool om reisroutes te maken. Maar ChatGPT beveelt voornamelijk de meest populaire, toeristische hotspots aan, waardoor de problemen gelinkt aan massatoerisme in steden als Amsterdam en Barcelona toenemen."

 

Maya 

Daarom ontwikkelde Live the World hun eigen AI-reisassistent. “Maya is gebruiksvriendelijker en authentieker dan ChatGPT en andere AI-assistenten die momenteel op de markt zijn”, aldus het reisplatform. De aanbevelingen en reisroutes die Maya produceert zijn dan ook gebaseerd op Live the World’s collectie van reisverhalen, gemaakt door locals. Die collectie zorgt ervoor dat reizigers niet enkel de populaire activiteiten voorgeschoteld krijgen, maar ook originele ervaringen die lokale bedrijven steunen en massatoerisme uit de weg gaan.

Naast aanbevelingen kan de AI-bot ook op maat gemaakte reisroutes uitstippelen, met foto’s, een dagplan en hotelsuggesties. “Op basis daarvan kunnen reizigers eenvoudig individuele hotels en ervaringen boeken, of een kant-en-klaar pakket aanvragen om te boeken.”

LEES OOK. Antwerps reisplatform Live the World neemt concurrent itinari over

“Dit is nog maar het begin”

“Toch is dit nog maar het begin”, zegt Joris Vanherp. “Het reisplan zal nog niet perfect zijn voor elke soort reis, en dit zal geleidelijk verbeteren naarmate we de nieuwste AI-modellen integreren en onze eigen technologie verbeteren. Door de modellen te voeden met meer content over reizen, kunnen we nog
authentiekere reisplannen maken en ‘hallucinatie’ verder  verminderen.”