Loonkloof begint al bij de start van de loopbaan

mannen en vrouwen aan het werkMannelijke startende bedienden krijgen vaker dan hun vrouwelijke collega’s een variabel loon en extralegale voordelen. Zo kunnen mannen dubbel zo vaak rekenen op een forfaitaire onkostenvergoeding en maken ze drie keer meer kans op een bedrijfswagen. Het verschil in bruto maandloon van starters is minder groot: startende mannen krijgen gemiddeld 2008,6 euro, tegenover 1935,78 euro voor hun vrouwelijke collega’s. Een en ander blijkt uit cijfers van HR-dienstenverlener SD Worx, die iets meer dan 11.500 salarissen van jongeren beneden de 24 jaar en met minder dan twee jaar anciënniteit vergeleek.

Het bruto maandloon van mannelijke startende bedienden ligt gemiddeld 3,8% hoger dan dit van hun vrouwelijke collega’s. Maar op het vlak van het variabele loon en de aanvullende voordelen is de loonkloof bij startende bedienden veel groter. Mannelijke starters ontvangen vaker dan vrouwelijke starters een variabel loon of extralegale voordelen zoals bonussen, commissies, premies, een loonbonus, aandelenopties, een forfaitaire onkostenvergoeding, een groepsverzekering, maaltijdcheques en een bedrijfswagen.

Groepsverzekeringen (70%) en maaltijdcheques (60,4%) zijn de populairste extralegale voordelen bij startende bedienden. 74,4% van de mannen heeft een groepsverzekering via zijn werk, tegenover 67,6% van de vrouwen. Ook maaltijdcheques worden vaker aan mannelijke (62,4%) dan aan vrouwelijke (59,4%) starters gegeven. De grootste loonkloof bij de extralegale voordelen is echter terug te vinden bij de forfaitaire onkostenvergoeding en de bedrijfswagens: 7% van de vrouwelijke starters heeft een bedrijfswagen, bij mannen ligt dit meer dan drie keer hoger (21,4%). Tot slot genieten vrouwen (2,9%) maar half zo vaak van een forfaitaire onkostenvergoeding in vergelijking met mannen (5,8%).