Vishandel In de poort Andrea en Luc van de Deurnese Vishandel. Rechts: de ouders van Luc, Marcel Curtoud en Josée Nevejans die in 1959 met de winkel begonnen.

Luc en Andrea van de Deurnese Vishandel gaan na 42 jaar met pensioen: “Met alle cadeaus kunnen we een bloemenwinkel beginnen”

De Plankenbergstraat in Deurne verliest opnieuw een monument. Nadat Johan en Carine van buurtwinkel ‘In de Poort’ na veertig jaar hun welverdiend pensioen aanvatten, nemen nu ook Andrea Verschueren (59) en Luc Curtoud (61) afscheid van de buurt én hun Deurnese Vishandel. “Met alle cadeaus die we hebben gekregen, kunnen we intussen een bloemenwinkel beginnen”, grapt Andrea.

Het is slechts een lichte overdrijving, want in hun geliefde viswinkel in de Plankenbergstraat in Deurne, is elk vrij plekje ingevuld met een ruiker bloemen. In plaats van vis, ging er donderdagavond ook behoorlijk wat cava over de toonbank, waarmee Andrea en Luc na 42 jaar de buurtbewoners en hun geliefde klanten nog een laatste keer wilden bedanken.

Het afscheidsfeestje voor klanten en buurtbewoners. Foto: Patrick De Roo

Een buurtwinkel die na 42 jaar de deuren sluit, dat doet wat met een mens. De Deurnese Vishandel gaat zelfs terug tot 1959, toen de ouders van Luc met de winkel startten. “1982 heb ik het werk van mijn vader mogen voortzetten”, zegt een geëmotioneerde Luc, die groot geworden is in de winkel. “Het is een moeilijk om afscheid te nemen. We hadden graag nog een aantal jaren doorgedaan, maar gezien de omstandigheden, hebben we toch besloten nu al met pensioen te gaan.”

”In februari is er longkanker bij mij vastgesteld”, vertelt Andrea. “Sindsdien ben ik ook werkonbekwaam. Ik kan niet meer werken. Luc en ik hebben altijd samen de winkel opengehouden, maar de laatste tien maanden stond hij er alleen voor. Dat was niet vol te houden en dus hebben we een moeilijke beslissing genomen en gaan we met pensioen. Maar dat konden we niet laten gebeuren zonder de klanten en de buurt te bedanken. We hebben klanten van de vierde generatie. Dat doet wel raar om hen hier een laatste keer te ontvangen.”

Ook de winkeliersvereniging Deurne Centrum droeg bij aan de ‘bloemenwinkel’. vlnr: Voorzitter Alain Hoeckx en Andrea en Luc van de Deurnese Vishandel.

Geen vrijdag visdag meer voor Luc en Andrea, wel elke dag ‘kalmaandag’. Foto: Patrick De Roo

De ouders van Luc, Marcel Curtoud en Josée Nevejans, begonnen met de Deurnese Vishandel in 1959. Foto: rr