Machine upgrading moderniseert bestaande machineparken

Zowat elk productiebedrijf heeft machines die het wel nog goed doen maar bijvoorbeeld niet de mogelijkheden bieden om de digitale transitie te maken. In plaats van ze zonder meer te vervangen, kan het soms voordeliger zijn om die machines met slimme aanpassingen helemaal up-to-date te brengen. Om bedrijven te tonen hoe ze dat concreet kunnen verwezenlijken, schreef Flanders Make met enkele partners een whitepaper over machine upgrading.

Om bedrijven te ondersteunen in de overgang naar industrie 4.0, heeft de Vlaamse regering verschillende proeftuinen opgezet, waaronder de proeftuin Machine Upgrading 4.0’. Flanders Make, een van de partners in dit project, publiceerde nu ook een inspirerende whitepaper met praktisch advies over het onderwerp. Ze werkte daarvoor samen met machinebouwer VINTIV uit Beringen en kreeg ondersteuning van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Concreet leer je als bedrijf in de whitepaper bij over de kosten-batenanalyse, het bepalen van een geschikte aanpak op basis van vier vormen van transformaties (mechanisch, elektrisch, digitaal en conformiteit), de technologiekeuze en ten slotte de implementatie van een gepersonaliseerd plan om je machines te moderniseren. Met al deze tips kun je je machinepark een tweede leven geven en veel geld besparen.

Noodzaak vernieuwing

Hoewel industriële installaties na tientallen jaren nog goed hun werk kunnen doen, zijn ze hoe dan ook wel verouderd. Ze lopen bijvoorbeeld achterop qua energie-efficiëntie of kunnen niet de functionaliteiten bieden die je nodig hebt om te profiteren van de digitale vooruitgang. Zo zijn ze vaak maar beperkt uitgerust met sensoren en in veel gevallen ontbreekt het de machines aan rekenkracht, communicatie met het netwerk en een goede mens-machine-interface.

Uiteraard is het dikwijls een goed idee om te investeren in nieuwe machines, maar dat is niet in alle gevallen de beste keuze. De mogelijke voordelen van machine upgrading beperken zich niet alleen tot het financiële aspect. Bestaande machines bieden ook zekerheid, je weet wat ze kunnen en hoe ze presteren. Aangezien je operatoren er goed vertrouwd mee zijn, zul je hen ook minder moeten bijscholen dan wanneer je andere installaties plaatst. Bovendien kun je bestaande onderhoudsplannen en reserveonderdelen gewoon behouden.

Natuurlijk komen er ook bij machine upgrading kosten kijken, maar op de lange termijn zul je er als bedrijf financieel de vruchten van plukken en zal het je helpen om je positie op de markt te behouden. Het upgraden van machines maakt ze namelijk productiever, flexibeler, makkelijker te onderhouden en geeft ze meer en betere functionaliteiten. De machines zullen door de make-over ook veel langer meegaan.

Juiste keuzes maken

Maar hoe start je dit hele proces? Het begint allemaal bij de opmaak van de businesscase, die een antwoord moet bieden op heel wat vragen. Zo moet je nagaan wat de te voorziene investeringen zijn en waar de verdoken kosten zitten. Een andere uitdaging is het berekenen van het rendement van de investering, rekening houdende met de voordelen van nieuwe technologieën en verbeteringen.

Cruciaal is ook om te bekijken welke aanpassingen het meest noodzakelijk zijn. Er zijn zowel qua hardware als op het vlak van software enorm veel technologieën beschikbaar, waar je een juiste keuze uit moet maken. Zo kun je beslissen om alleen een upgrade van de besturing door te voeren, ofwel om tegelijk ook in mechanische vernieuwingen te investeren. In de whitepaper leer je onder meer over het belang van open protocollen, zoals OPC UA, om de connectiviteit in je machinepark te verbeteren en zo een grote stap te zetten in de digitalisering van je productie.

Slimme implementatie

Ten slotte moet je alle plannen ook op een slimme manier implementeren, om stilstandstijden en productieverlies zoveel mogelijk te beperken. De whitepaper stelt daarom het zogenaamde V-model voor, een verificatie- en validatiemodel waarbij iedere stap afgewerkt moet zijn vooraleer de volgende aangevat mag worden. Dit model zorgt ervoor dat je eindresultaat helemaal zal voldoen aan de op voorhand vastgelegde specificaties, inclusief eventuele wijzigingen die tijdens het traject kunnen optreden.

Je vindt alle details over dit hele traject in de whitepaper ‘Machine upgrading 4.0’, die je gratis kunt downloaden op deze pagina. Je kunt op YouTube ook een webinar herbekijken van Flanders Make over dit onderwerp.

Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpen competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie EUKA en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.