tilleman_auto_mia_051216

Mag een zieke werknemer blijven rijden met de firmawagen?

tilleman_auto_mia_051216

Het privé gebruik van firmawagens leidt geregeld tot spanningen tussen werkgevers en werknemers. Autokeuze, tankkaart, uitstoot, ongeval, overtreding en privé gebruik zijn maar enkele voorbeelden.

‘Made in Antwerpen’ schreef op 27 november dat de provincie Antwerpen het laagste ziekteverzuim van Vlaanderen heeft. Ook al is dat zo, dan nog is het nuttig als werkgever even stil te staan bij de vraag of een zieke werknemer met de bedrijfswagen kan blijven rondrijden.

Uitgangspunt is dat de werkgever verplicht is om tijdens de eerste dertig ziektedagen het gewaarborgd maandloon te betalen. Het begrip 'loon' is ruimer dan enkel het bruto maandloon en omvat alle aspecten van verloning. Arbeidsrechtelijk wordt het voordeel van het privaat gebruik van de firmawagen ook als loon beoordeeld. Dat betekent dat de werkgever tijdens de eerste dertig dagen van de ziekteperiode het voordeel van de firmawagen aan de zieke werknemer moet laten.

Vanaf dag 31 echter verandert de situatie wel enigszins. Die dag vervalt de verplichting voor de werkgever om het gewaarborgd loon te betalen en bijgevolg vervalt ook het voordeel van de firmawagen. De zieke werknemer wordt vanaf die dag via het ziekenfonds uitbetaald. De werkgever kan dus na 30 dagen de firmawagen opeisen. In de praktijk komen verbazend veel zieke werknemers terug opdagen van zodra de firmawagen dreigt te verdwijnen.

“Het is aanbevolen om deze gevoelige kwestie vooraf in de arbeidsovereenkomst of in een 'car policy' tussen werkgever en werknemer duidelijk te stellen. De 30-dagen regel kan bevestigd worden of er kan bij gemeenschappelijk akkoord van afgeweken worden. Zo kan bij ziekte om verschillende redenen de firmawagen vroeger of later dan standaard voorzien terug naar het bedrijf gaan”, zegt Mr Filip Tilleman, advocaat Tilleman van Hoogenbemt in Antwerpen.