Maite Jorens met haar mama Debby Langmans Maite Jorens met haar mama Debby Langmans. Samen runnen ze Bollekes en Bijoekes. Foto: kma

Maite (15) heeft al eigen bedrijfje Bollekes en Bijoekes: “In duaal leren vond ik eindelijk mijn draai”

De jongste onderneemster uit Groot-Zandhoven? Dat moet Maite Jorens (15) zijn. Ze is eigenares van Bollekes en Bijoekes, een klein bedrijfje uit Pulle. Het zit in haar DNA, want als kind speelde Maite al winkeltje.

Bollekes en Bijoekes, by Maite en Debby, staat er officieel. Omdat Maite nog niet meerderjarig is en ze een webshop heeft en op marktjes staat, heeft mama Debby Langmans, kleuteronderwijzeres, als zelfstandige in bijberoep Bollekes en Bijoekes onder haar vleugels genomen. Maar eerlijk is eerlijk, Maite is het creatief en zakelijk brein. Ze ontwierp de website, onderhoudt de webshop, doet de boekhouding, het papierwerk en kiest ook de accessoires, kleding en sieraden. Het maken van de armbandjes doen dochter en mama wel samen omdat het ook op die manier begonnen is.

“In de coronaperiode maakten wij mondmasker-kettinkjes met kraaltjes”, vertelt Debby. “Dat liep als een trein. Zo hebben we eens een kraampje op onze oprit gezet. We zijn dan armbandjes met allerlei kraaltjes beginnen maken, of bollekes op z’n Kempens. Dat doen we in verschillende polsmaten. Nadien zijn de ingekochte bijoekes erbij gekomen, uitgebreid met accessoires zoals handtassen, brillen, sjaaltjes, mutsen en kleding. Al onze sieraden zijn gemaakt van stainless steel.”

Mamaatje

Op 16 mei wordt Maite 16 jaar. “Als klein meisje droomde ik al van een eigen bedrijfje, webshopje, winkeltje of wat dan ook. Als ik maar kan verkopen. Helaas is een eigen bedrijf in België pas mogelijk als je 18 jaar bent, maar dankzij de samenwerking met mijn mama lukt het zo wel. Ons mamaatje is mijn kameraadje, eigenlijk ook gewoon een van mijn vriendinnen. Ik ben heel ondernemend en volg de mode-industrie op de voet, terwijl mama creatief is. De perfecte match. Bollekes en Bijoekes is een bedrijf dat altijd mee is met de laatste trends, heel betaalbaar en ideaal om jezelf eens te verwennen.”

Foto: kma

Foto: kma

Maite maakt TikTok-filmpjes en reels voor Instagram en Facebook. “Ik heb al heel mijn leventje een beetje moeilijk met mijn mentale gezondheid”, vertelt ze. “In de lagere school had ik altijd goeie punten en was ik het brave, stille meisje. Maar vanaf het eerste middelbaar kreeg ik het moeilijk met de druk en de prikkels. Na het eerste trimester ben ik nog maar halve weken naar school gegaan.”

“Ik heb van alles geprobeerd om me beter te voelen, maar dit schooljaar heb ik het gevonden. Duaal leren in de richting winkelmedewerker: twee dagen school en drie dagen werken. Ik volg het in Sint-Jozef in Geel. Ik dacht dat het pas vanaf je zestiende kon, maar het kan vanaf je vijftiende.”

Bij tuincenter Rijmenants in Massenhoven helpt ze nu in de interieurafdeling en ze is in opleiding voor kassawerk. “Een heel leuke winkel met fijne bazen en een superteam om in te werken, waar ze me de kans geven ervaring op te doen en veel bij te leren.”

Sfeer op school

Ook mama Debby is blij dat Maite eindelijk haar draai heeft gevonden in het duaal onderwijs. “Op de schoolbanken raakte ze overprikkeld, maar een drukke zondag bij Rijmenants vormt geen probleem. In een winkel voelt ze zich als een vis in het water.”

“Op school in de klas is het nu ook een heel andere sfeer dan in het voltijds onderwijs”, vindt Maite. “Er is tijd voor een babbeltje en voor plezier. Ik leer nu over facturen maken, marketing en veiligheidsregels in een winkel. Klantencontact is ook een hele leuke les.”

Op 19 mei staat Bollekes en Bijoekes met een kraam op de markt in Pulle. Later zou Maite heel graag zelf een fysieke winkel starten met kleding en accessoires, “liefst in een oud boerderijtje, wie weet hier in de buurt van Pulle?”, droomt ze luidop.