Nieuws Antwerpen Manus kuist glascontainers op

Manus kuist glascontainers op

Manus kuist glascontainers op

manusDe West-Vlaamse afvalverwerker Vanheede Environment Group gaat samenwerken met het Antwerpse maatwerkbedrijf Manus. De ploegen van Manus gaan de glascontainers van Vanheede reinigen en het sluikstort verwijderen.

Vanheede heeft een lopend contract voor de ophaling van glascontainers in de Antwerpse regio. Een en ander vergt ook de inzet van onderhoudsploegen. Het afvalbedrijf heeft daartoe een deal afgesloten met het maatwerkbedrijf Manus. (Maatwerkbedrijven zijn de vroegere sociale werkplaatsen).

“Wij zorgen ervoor dat bedrijven zich kunnen focussen op hun corebusiness”, zegt werfleider Aomar Ghazaoui in een gesprek met de redactie van de website Ondernemen in Antwerpen. “Het gaat erom dat Vanheede zich alleen maar met de kern van de zaak moet bezighouden – de ophaling en de recyclage van het glas.”

Vanheede twijfelde geen seconde om de opdracht aan Manus toe te vertrouwen, zegt Koen Smits, Area Manager bij Vanheede: “ Waarom zelf investeren als Manus het geschikte personeel, een wagenpark, het materiaal en een perfecte omkadering al in huis heeft om ons snel en goed voort te helpen? Waarom er geen gebruik van maken? Ze laten zich op een zeer flexibele en betrouwbare manier inzetten voor klussen die wij zelf liever uitbesteden.”

Een maatwerkbedrijf is een partner als alle andere, maar toch merken ze bij Vanheede dat niet iedereen hun keuze voor een sociaal economie-bedrijf even evident vindt: “Ik durf ons gerust een pionier te noemen”, zegt Koen Smits. “We kenden de vooroordelen en de nog te nemen hindernissen. Maar die kinderziektes zijn al lang de wereld uit. De focus ligt nu op economisch verantwoord zaken doen en op slagvaardige werkkrachten afleveren.”

“Weet je wat het probleem is? Er wordt nog te veel gekeken  naar wie er bij ons binnenstapt”, vult Aomar Ghazaoui aan. “Terwijl je de aandacht moet verleggen: onze mensen zijn ruwe diamanten die we via begeleiding, opleiding en werkplekleren bijslijpen. Ze stonden open voor een leerproces, doorliepen dat gemotiveerd en verlaten ons als ervaren, goed geschoolde werkkrachten.”

“Natuurlijk is het traject dat de werknemers hier afleggen een leerproces”, legt Aomar verder uit. “En dat staat of valt met voldoende werkplekken, zoals die bij Vanheede, waar we de nodige skills kunnen inoefenen en verfijnen. Na die leerperiode is ons uitstapprofiel zoveel mogelijk afgestemd op het instapprofiel dat de sector hanteert. Je merkt het: onze focus ligt op activering en doorstroming. Vandaag stromen onze mensen vooral door naar poetsbedrijven en naar bedrijven waar logistiek werk te verrichten is.”

“Neen, hier nog niet”, zegt Koen Smits. “Maar met de nadruk op ‘nog’, want ik zie ons in de toekomst zeker mensen van Manus aanwerven. Het moeilijke is dat we heel specifieke profielen zoeken, dus dat matcht nog niet altijd. Maar ik kan andere bedrijven alleen maar aanraden om met Manus samen te werken: je merkt dat hun mensen actief begeleid worden en dat ze heel wat ambitie en motivatie tonen. Sommige sectorgenoten namen al een voorbeeld aan ons en schakelden eveneens Manus in. Wij vertrouwen ook in onze andere vestigingen op hun diensten. Voor ons zijn ze onmisbare partners geworden. Dat zegt genoeg, toch?”

Manus is een van de 12 maatwerkbedrijven die operationeel zijn in het Antwerpse. Vanheede Environment Group is een afvalverwerker die vandaag 12 vestigingen telt en liefst 600 mensen tewerkstelt. Het bedrijf van de familie Vanheede wordt gerund vanuit Geluwe.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.