Nieuws Antwerpen Maritieme Man van het Jaar 2016

Maritieme Man van het Jaar 2016

Maritieme Man van het Jaar 2016

Paul ValkeniersDe 56-jarige Paul Valkeniers is zopas verkozen tot “Maritieme Man van het Jaar 2016”. De leden van ESPA (Vlaamse Vereniging van Maritieme en Logistieke Journalisten) verkozen Valkeniers omwille van de serene manier waarop hij als afgevaardigd bestuurder Cepa – de Centrale der Werkgevers aan de Haven van Antwerpen – omgevormd heeft tot een performante dienstverlener voor de Havengemeenschap.

Valkeniers wordt gewaardeerd voor de wijze waarop hij stapsgewijs met alle belangengroepen de arbeidsveiligheid in de haven heeft verhoogd. Ook looft men de manier waarop hij heeft bijgedragen tot de modernisering van de havenwerking en het bevorderen van de sociale rust in de haven, zelfs en vooral in tijden van grote uitdagingen zoals het dossier van de Europese ingebrekestelling.

Sinds een tiental jaren kent de haven op het gebied van veiligheid een sterke vooruitgang. Met een breed gedragen gemeenschappelijk veiligheidscharter streven Cepa, de Antwerpse havenbedrijven en –vakbonden sinds 2014 naar een veilige haven. Bedoeling is dodelijke ongevallen uit te sluiten en tegen 2020 het aantal arbeidsongevallen te halveren (in 2014 waren er dat nog ca 1 100) en de ernstgraad met 40% te reduceren.

“Een goede verkeersplanning op de terminals is heel belangrijk”, zegt Paul Valkeniers. “De meeste ongevallen gebeuren waar mensen en machines samenkomen. We moeten inzetten op scheiding van mensen en machines, een veilige en nette werkomgeving en een betere veiligheidscultuur.”

De Maritieme Award wordt sinds 1972 uitgereikt. Toenmalig havenschepen Leo Delwaide sr werd als eerste Maritieme Man van het Jaar uitgeroepen. Later viel deze onderscheiding te beurt aan o.m. Jean-Jacques Westerlund, Eliane Barones Achten, Eddy Bruyninckx, die recent de titel van baron ontving.
De uitreiking van de maritieme onderscheiding, die bestaat uit een oorkonde en een erepenning die de god Scaldis voorstelt en de Scheldebron in Frans Vlaanderen, zal dit najaar plaats vinden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.