Nieuws Antwerpen Meer dan 90 ha. Antwerpse industriegrond bedreigd

Meer dan 90 ha. Antwerpse industriegrond bedreigd

Meer dan 90 ha. Antwerpse industriegrond bedreigd

In  de provincie Antwerpen wordt 95 ha. kostbare industriegrond plots bestempeld als ‘waardevol bos’. Dat blijkt uit de nieuwe, voorlopige boskaart die de Vlaamse regering begin deze week publiceerde.
Voka – Kamers van Koophandel Antwerpen-Waasland, Kempen en Mechelen en Confederatie Bouw hebben samen de voorlopige kaarten kunnen inkijken.

De nieuwe regeling is een zoveelste flagrant voorbeeld van de rechtsonzekerheid waarmee tal van ondernemers krijgen af te rekenen. Het gaat namelijk om stukjes  bos die zich midden in industriegebied bevinden en vandaar ook bestempeld worden als ‘zonevreemd’. Met de nieuwe boskaart krijgen die zonevreemde bossen plots het statuut ‘waardevol’ en beschermd’, waardoor de eigenaars riskeren hun gronden van de ene op de andere dag niet meer te kunnen gebruiken voor verdere ontwikkeling of uitbreiding van hun bedrijf, gronden die aanvankelijk bestemd waren voor de ontwikkeling van economische activiteit.

Ondermeer een zone voor milieubelastende industrieën van 8ha. aan de Vaartkant links in Brecht, de industriezone Hoogbuul in Olen van 140 ha. en een regionaal bedrijventerrein met openbaar karakter van 32ha. in Ranst komen hierdoor in het gedrang.

Net als voor de eigenaars van 698 ha. residentiële bouwgronden in de provincie Antwerpen, houdt dit een aanzienlijk waardeverlies in waar slechts een beperkte schadevergoeding tegenover staat.
Een eventuele schadevergoeding zal sowieso lager liggen dan de reële – de zogenaamde ‘venale’ –  waarde van het terrein. Bovendien zal een vergoeding pas mogelijk zijn na een bestemmingswijziging via een RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan), dus minstens na twee jaar.

Voka – Kamers van Koophandel Antwerpen-Waasland, Kempen en Mechelen sturen alle betrokken gemeentebesturen een schrijven om hen aan te manen de getroffen bedrijven persoonlijk te informeren. Op die manier moeten de bedrijven voldoende tijd krijgen om een bezwaarschrift in te dienen. Zodra de kaarten definitief vastliggen, zal enkel de Vlaamse regering nog een bouwtoelating kunnen geven.

“Ook voor de gemeenschap is de nieuwe regeling een bittere pil. De bescherming die de afbakening als waardevol bos inhoudt, betekent een bijkomend verlies van industriële ontwikkeling, en dus ook van jobcreatie”, aldus Dirk Bulteel, directeur belangenbehartiging en zetel Waasland van Voka – KvK Antwerpen-Waasland.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.