Nieuws Antwerpen Meeste starters in Antwerpen zijn 50+

Meeste starters in Antwerpen zijn 50+

Meeste starters in Antwerpen zijn 50+

ANTWERPEN – Almaar meer mensen zetten de stap om als zelfstandige een activiteit uit te oefenen, ook in Antwerpen. Daar nam het aantal starters tussen 2009 en 2018 met 9,3% toe. Dat blijkt uit een studie van Acerta bij 280.000 zelfstandigen.

In Antwerpen is 1 op 3 starters jonger dan 30 jaar. De min-40-jarigen samen zijn zelfs goed voor 60%. Maar het is vooral het aandeel van de 50-plussers dat voor de verrassing zorgt. Zij vormen de snelst groeiende groep starters met een toename van 16,6% vorig jaar en zelfs 31,2% in de voorbije 10 jaar.

Liesbet Desmedt, domeinexpert sociaal statuut: “Er is een veranderde kijk op leeftijd: 50 is niet oud. Je hebt op de arbeidsmarkt nog makkelijk 10 à 15 jaar een rol te spelen. Met iets nieuws starten rond je 50, is dus niet zo vreemd. Je hebt dan al ervaring opgedaan. Als het goed zit, heb je jezelf ook wat financiële ruimte bijeen gespaard.”

De 50-plussers starten vooral in de handel en horeca. Ook in de intellectuele beroepen, zoals informatica en consultancy, komen verhoudingsgewijs meer starters met ervaring voor, net als in de bouwsector.

En de jongeren?

Starters jonger dan 25 jaar kenden vorig jaar een stijging van 19,3%. Zij geven vooral (bij)les, worden (para)medicus of stappen in de horeca of de bouw.

“Mensen gaan niet meer uit van één lange loopbaan bij dezelfde werkgever als hoogste doel. De loopbaan is meer en meer een traject dat mensen zelf in handen nemen. Werken gaat over het inzetten en ontplooien van talent.”

Meer info over starters vindt u op onze overzichtspagina. Bent u ook een starter of kent u zo iemand? Laat het ons weten via redactie@madeinantwerpen.be.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.