Merak groeit opnieuw 10%

merak

Merak heeft in 2012 een omzet gerealiseerd van 11,5 miljoen euro, een groei van pakweg 10%. De Antwerpse specialist in professioneel archiefbeheer zet daarmee zijn opgang onafgebroken verder. Verleden jaar werd in Schelle een hypermoderne nieuwe vestiging geopend waar papieren en elektronisch materiaal opgeslagen worden in optimale omstandigheden.

Het beheer van bedrijfsarchieven is voor nogal wat ondernemingen een hopeloze zaak. Merak heeft zich in dit opzicht opgeworpen als een geavanceerd bedrijf dat die opdracht uit handen neemt en als specialist in informatiemanagement miljoenen papieren documenten, microfilms, oude harde computerschijven en tapes bewaart. Zowel in Mechelen, Vilvoorde, Overijse, Merksem, Hombeek en Schelle worden data gearchiveerd, beveiligd, geback-upt, gecontroleerd en gedubbelcheckt. De onderneming kijkt ondertussen ook over de grenzen heen en heeft nu ook reeds vestigingen in Nederland en Zwitserland.

Met een bedrijfsresultaat van 618.000 euro deed Merak het ondanks de latente economische crisis vrij goed. Vooral de verhoogde inbreng van de scanningafdeling is opmerkelijk. Steeds meer klanten geven er de voorkeur aan om niet langer zelf te investeren in hard- en software voor digitale archivering. De eigen werknemers kunnen zich daarbij toespitsen op hun eigenlijke kerntaken. “Wij hebben onlangs voor Merak-Digital in Schelle geïnvesteerd in nieuwe scanners die elk tot 210 pagina’s per minuut kunnen digitaliseren”, zegt gedelegeerd bestuurder Henrik Rooms. “Daarmee hebben we onze opslagcapaciteit sterk kunnen verhogen. Wij kunnen voortaan zowel facturen en aktes, maar ook bouwplannen, lay-outs en gedigitaliseerde leveringsbonnen digitaliseren. ” Omdat het systeem versleuteld werd is het enkel toegankelijk via de juiste aanmeldingsprocedures. De confidentialiteit van de opgeslagen documenten is daarmee gegarandeerd.

Merak bewaart sinds kort ook laboratoriumstalen. Die kunnen tot een temperatuur van -90 graden opgeslagen worden. Noodgeneratoren en back-up systemen zijn ingeschakeld om elke stroomonderbreking of ander defect onmiddellijk op te vangen.

De groep stelt vandaag zo’n 45 mensen tewerk.