In 2017 gingen er 10.831 bedrijven failliet in België. Dat zijn er 765 meer dan in 2016 of een stijging met 7,6%. Het gaat om de eerste toename na 4 jaar daling. Maar in de provincie Antwerpen daalde het aantal faillissementen. Dat blijkt uit de cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon.
Eric Van den Broele van Graydon zegt dat er de afgelopen jaren meer zaken zijn gestart, waardoor er automatisch ook meer faillissementen zijn. Een bijkomende reden is de herstructurering twee jaar geleden van de handelsrechtbanken.
In Vlaanderen daalde het aantal falingen met 1,9 procent naar 5.287, het laagste aantal in vijf jaar. Al zijn er regionaal grote verschillen, met dalingen in Antwerpen, West-Vlaanderen en Limburg, en een toename in vooral Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Brussel kende dan weer een forse stijging, met maar liefst 34,3 procent tot 2.780.
Een op vijf falingen te vinden in horeca
De horecasector blijft, net als de vorige jaren, voor het meeste faillissementen zorgen. In het voorbije jaar gingen 2.149 horecazaken over de kop. Dat betekent dat bijna één faillissement op vijf een horecazaak betrof, of een stijging met ruim 8 procent tegenover 2016. Vlaanderen was een uitzondering op de Belgische situatie: in onze regio was er een daling van het aantal failliete horecazaken (-1,3 procent). In Brussel daarentegen was er een stijging met 20 procent, net als in Wallonië waar het aantal falingen met 17 procent toenam.
Behalve in de horeca waren er traditioneel ook veel falingen in de bouwsector (+10,6 procent), net als in de kleinhandel (+10,3 procent), de zakelijke dienstverlening (+10,1 procent) en de transportsector (+20,8 procent).