Mintjens bamboe 2 Carl Mintjens bij het pas aangeplant bamboebos. Foto: kma

Mintjens Groep plant bamboebos op Blommerschot om tegen 2028 in eigen meubelmakerij te verwerken

Mintjens Groep plantte zondag met een dertigtal medewerkers een hectare bamboebos aan op bos- en landbouwdomein Blommerschot in Oostmalle. Niet om panda’s te houden. Binnen vijf jaar wil de meubelmakerij met deze bamboe van eigen kweek aan de slag. “Bovendien is bamboe in alle opzichten een heel duurzaam gewas”, zegt CEO Carl Mintjens.

Carl Mintjens kweekt al jarenlang op heel natuurlijke wijze Blonde d’Aquitainerunderen op domein Blommerschot. Ze leveren gezond lokaal vlees. “Maar ik ga de runderstapel wat afbouwen. We hebben vandaag op twee plaatsen aangeplant”, vertelt CEO Carl Mintjens. “Op de plaats waar we nu staan, een open plek in het bos, groeide vroeger maïs en gras. Tien à twaalf keer per jaar moet je dan met de tractor naar hier komen. Het eerste jaar na de aanplant, als het een droge zomer is, moet je bamboe wat water geven. Maar voor de rest groeit het gewas vanzelf. Binnen een jaar of vijf staat hier een bos met bamboe van tien tot twaalf meter hoog.”

Carl Mintjens steekt een bamboeplantje in de grond. Foto: kma

Carl Mintjens wijst op de kwaliteiten. “Bamboe is perfect voor carbon farming, vrij vertaald koolstofboeren, met als doel om via natuurlijke, biologische processen zoveel mogelijk CO2 uit de lucht te halen. Bamboe haalt vijf keer meer CO2 uit de lucht dan bomen en produceert 35% meer zuurstof dan bomen. Het wordt makkelijk 80 à 100 jaar oud. Bamboe verbruikt ook 30% minder water dan bomen en zorgt voor een gezonde humuslaag.”

BambooLogic

Voor de aanplant van het bamboebos werkt Mintjens Groep samen met BambooLogic uit het Nederlandse Nijmegem. Dat bedrijf zet in op de aanplant van bamboebossen in Europa om zo de Europese bamboe-industrie aan te jagen. Vorig jaar, in 2022, werd al twee hectare bamboe geplant op Blommerschot en werd drie hectare weideland verrijkt met een notenboomgaard. De nieuwe bamboevelden zijn vanaf publiek toegankelijke wegen en wandelpaden zichtbaar. Op bezoekmomenten worden de deuren breed opengezet om geïnteresseerden van dichtbij kennis te laten maken met dit domein waar bosbouw, natuurbeheer en agroforestry samenkomen.

Het infobord is gemaakt van bamboe. Foto: kma

Vraag Europese bamboe

De toepassingen zijn schier eindeloos. “De vraag naar Europese bamboe groeit snel”, zegt Mintjens. “Bamboevelden zijn ideaal om aangetaste landbouwgrond te herstellen en als natuurlijke koolstofputten te dienen. Bamboe kan gebruikt worden als bouwmateriaal of voor textiel. Bamboe is ook een duurzaam alternatief voor PVC, tropisch hardhout, staal en katoen. Daarnaast is bamboe ook eetbaar: de bamboescheuten zijn rijk aan proteïnen.”

Bij Mintjens Meubelmakerij jeuken de handen om met de eigen bamboe aan de slag te gaan. “We maken nu al meubelen met bamboe”, vertelt Mintjens. “Vitrinedeuren bijvoorbeeld: die maakten we vroeger met aluminium profielen, maar nu met bamboe. Ook voor onze keukenbladen, ons parket en onze gevelbekleding gebruiken we vaak bamboe. Binnen vijf jaar kunnen we met onze eigen oogst werken.”

Een medewerker trakteerde met verse vijgen, ook geoogst op Blommerschot. Lekker! Foto: kma

De 700 planten die zondag in de grond gingen, komen van bamboekwekerij Oprins uit Rijkevorsel. Jan Oprins was zelf aanwezig op Blommerschot. Of het aanplanten van een exoot strookt met Mintjens’ pleidooi voor inheemse, Europese eik? En of hij geen schrik heeft dat de bamboe gaat woekeren in de bossen, zoals veel mensen met tuintjes ervaren? “Bamboe is geen invasieve exoot à la Japanse duizendknoop. Voor de laatste IJstijd groeide in Europa ook bamboe. Wat dat woekeren betreft: één keer per jaar frezen wij langsheen de plantage de wortels en uitlopers kapot, zodat de bamboe binnen het veld blijft. Mensen hebben altijd schrik van nieuwe dingen, maar hier moeten ze geen schrik voor hebben.”

Mintjens met zijn bijzondere veldwachter Willy Peeters. Foto: Mintjens groep