Kevin Smets en Gunther Watzeels van Vélo Vonk. Foto: koen fasseur Kevin Smets en Gunther Watzeels van Vélo Vonk. Foto: koen fasseur

Mobiele fietsenmaker Vélo Vonk opent ook fysiek atelier

Vélo Vonk begon zes jaar geleden als mobiele fietsmaker en was meteen een van de pioniers in Vlaanderen die op locatie fietsen ging herstellen. Vanaf september komt er nu ook een fysiek atelier bij.

Initiatiefnemer van Vélo Vonk is Kevin Smets (46). Enkele jaren geleden besloot hij afscheid te nemen van zijn job als cameraman. “Het was nochtans een droomjob, maar ik was toe aan iets helemaal anders. Ik wilde wel een belangrijk voordeel van de job behouden en dat is werken op locatie. Naast de camera is ook de fiets voor mij een passie en dus vond ik daar een nieuwe uitdaging en startte ik in 2017  Vélo Vonk.”

“Ik richtte een bestelwagen in als mobiel fietsatelier en ging ter plaatse om fietsen te herstellen. Met een actieradius van Antwerpen en omgeving bereikte ik heel wat fietsers. Opgelet vanaf het prille begin werk ik enkel op afspraak. Vélo Vonk is dus zeker geen VAB voor fietsers”, benadrukt Kevin Smets.

Foto: koen fasseur
Foto: koen fasseur

Vélo Vonk richt zich zowel op de particulieren als op bedrijven. “Onze particuliere klanten doen een beroep op ons om bijvoorbeeld bakfietsen te transporteren. Anderen vragen ons om tegelijkertijd het onderhoud te doen van vier of vijf fietsen. Soms transporteren we enkele fietsen, omdat de eigenaars geen trekhaak op hun auto hebben”, legt Kevin Smets uit.

Gunther Watzeels (50): “Ook bedrijven kloppen aan bij ons voor bijvoorbeeld het onderhoud van hun fietsenpark. Dat doen we bijvoorbeeld voor enkele fietskoerierdiensten. Er zijn bedrijven die een preventief onderhoud aanbieden voor de fietsen van hun werknemers. Ook leasebedrijven doen een beroep op onze diensten.”

Klanten bepalen

Het aantal fietsers neemt toe en dus moeten er ook meer worden onderhouden en hersteld. Het werd moeilijk voor Kevin Smets om al het werk alleen te kunnen doen en dus keek hij uit naar een partner. Zo kwam hij terecht bij Gunther Watzeels. “Toen ik begon moest je nog een attest van beroepsbekwaamheid kunnen voorleggen. Voor die opleiding kreeg ik les van Gunther. Nu zijn we gelijkwaardige partners in Vélo Vonk en hij brengt meteen dertig jaar beroepservaring mee”, zegt Kevin Smets.

Foto: Koen Fasseur
Foto: Koen Fasseur

Vélo Vonk was toe aan uitbreiding en liet zijn oog vallen op een nieuw pand in de KMO-zone Vloeiende. Gunther Watzeels: “De focus blijft gelijk. We herstellen fietsen op locatie. Maar met dit fysieke atelier kunnen we klanten nog een betere service geven. Een klant krijgt nu drie keuzemogelijkheden: we herstellen zijn fiets ter plaatse, we laden de fiets op en brengen hem na reparatie terug of de klant komt naar ons fysiek atelier.”

Rijdende fietshersteldienst

Ondertussen rijdt Vélo Vonk rond met twee bestelwagens. “Elke camionette is zo uitgerust dat we bijna alle herstellingen ter plaatse kunnen uitvoeren. We verkopen geen fietsen, maar kunnen wel alle merken herstellen”, klinkt het uit de mond van Kevin en Gunther.