Nieuws Moet u altijd met btw factureren?

Moet u altijd met btw factureren?

Moet u altijd met btw factureren?

De meeste activiteiten zijn onderworpen aan de belasting op de toegevoegde waarde (btw). Als zelfstandige of onderneming moet u dan factureren met btw, en de ontvangen btw doorstorten aan de staat. Maar in bepaalde gevallen bent u niet verplicht om btw aan te rekenen.

Vrijgestelde beroepen

Een eerste uitzondering: sommige beroepen en handelingen zijn vrijgesteld van btw. Dit is het geval voor sommige vrije beroepen, medische en paramedische activiteiten (behalve esthetische ingrepen), bepaalde activiteiten in de verkoop en verhuring van vastgoed, financiële transacties, verzekeringen, de socioculturele sector en het onderwijs.

Bescheiden omzet

Als u een bescheiden omzet hebt van niet meer dan 25.000 € (excl. btw) per jaar, kunt u aanspraak maken op de btw-vrijstelling. U moet dan op uw facturen vermelden dat u de “bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen” toepast.

Voor- en nadelen

Als u zonder btw mag factureren, wordt uw administratie een stuk eenvoudiger. U moet immers geen periodieke btw-aangifte doen. Toch zijn er nog steeds formaliteiten: u moet nog een btw-identificatienummer hebben en elk jaar voor 31 maart een klantenlisting indienen. Het belangrijkste nadeel is dat u zelf geen btw kunt aftrekken.

Informeer u goed voor u de vrijstellingsregeling toepast, want sommige beroepen zijn ervan uitgesloten. Uw sociaal secretariaat kan u er meer over vertellen.

Hebt u nog het juiste btw-statuut? Doe dan ook eens een check-up van uw professionele verzekeringen. In minder dan vijf minuten krijgt u een volledig overzicht van alle verzekeringen die beantwoorden aan de noden van uw onderneming.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.