Nieuws Antwerpen Mortselse middenstand ziet tekenen van heropleving.

Mortselse middenstand ziet tekenen van heropleving.

Mortselse middenstand ziet tekenen van heropleving.

statiestraatDe Mortselse middenstand heeft er een goed oog in: in de Mortselse winkelstraat bij uitstek, de Statielei in Oude God, is het goed zakendoen. Dat vinden althans enkele nieuwkomers. Zoals de zaakvoeder van Level 66, een cadeaushop die naast de klassieke geschenkartikelen nog meer te bieden heeft.  Persoonlijk drukwerk bijvoorbeeld. Naast een zaak in Wilrijk besliste zaakvoeder Erwin D’Hondt om een tweede winkel in Mortsel te openen. ‘Mijn vrienden verklaarden me gek maar ik merk dat hier nog veel beweging is’ zegt Erwin D’Hondt.

Maar ook sommige ‘anciens’ delen dat optimisme. Mark Lemmens bijvoorbeeld, van de bekende zaak in gereedschappen en keukenbenodigdheden ‘In de Pik’. Lemmens bevestigt dat er een positieve trend te merken is. ‘Ik merk dat leegstaande panden sneller worden ingenomen. Vlak naast mijn zaak is er heel recent een kapperszaak gekomen, en naast de speelgoedzaak ’t Bazarke, aan de overkant, komt er een galerij. Ik merk de positieve trend ook aan het aantal klanten in mijn winkel de afgelopen maand. En ook in de parking onder het stadsplein staan er meer voertuigen’ zegt Mark Lemmens. Die parking is overigens een geweldige meerwaarde, vindt hij. Vlak in het centrum en je betaalt nauwelijks één euro per uur.

Maar dat belet niet dat er best nog een tandje bij mag worden gestoken, ook door het stadsbestuur, zegt Lemmens. ‘De sfeerverlichting in de kerstperiode is minimaal. Maar dat is al jaren zo en dat heeft alles te maken met de beperkte budgetten van de stad. Meer in ’t algemeen zien we te weinig vernieuwing. Er zijn de twee seizoensgebonden initiatieven: ‘Mortsel Wintert’ en ‘Mortsel Smaakt’. Het eerste vindt telkens in een weekend voor kerstmis plaats. Het volgende weekend, 10 en 11 december, is het weer zover. Dan wordt het stadsplein omgebouwd tot een heus winterdorp met ijsbaan, eet-en drankstalletjes, enz.  Mortsel Smaakt hangt dan weer samen met de braderij en zet vooral de voedsel- en drankzaken in de kijker.  Daar zouden er nu twee van dergelijke evenementen bijkomen, in de lente en in de herfst.

Binnenkort – de datum staat nog niet vast – wordt die andere winkelstraat in Mortsel officieel opengesteld. De Pieter Reypenslei is nog in volle heraanleg. Ze had al klaar moeten zijn maar zoals bij alle werken, openbare en andere, liepen ze vertraging op. Een nieuw heraangelegde Pieter Reypenslei kan nog een extra stimulans betekenen voor de Mortselse middenstand.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.