Thomas Vranckx van Motoccino Thomas Vranckx van Motoccino, een nieuwe zaak voor motowear, lifestyle en slow-coffee aan de Langestraat in Zandhoven. Op 11 mei gaat hij open. Foto: kma

Motoccino verkoopt alles voor de motorrijder én schenkt koffie: “Meeste motards wonen in de Voorkempen”

In de Langestraat 9 in Zandhoven opent op 11 mei Motoccino. Het gaat om de eerste koffiebar met motorkleding en attributen zoals helmen en handschoenen hier in de streek. Vijftig procent van de stock is op vrouwen gericht. Thomas Vranckx (28) kan tijdens zijn verbouwingen de nieuwsgierigen amper buiten houden.

“Ik vind het niet erg als mensen hier aan de etalage komen kijken naar de motoren die binnen staan”, zegt Thomas. “Integendeel, meestal stap ik zelf buiten om een babbeltje te doen. Het is een levensstijl. Gisteren stond hier nog een oude man, die spontaan begon met welke motoren hij vroeger als jonge kerel gereden had. Die gesprekken interesseren mij.”

Thomas Vranckx start met Motoccino een koffiebar, maar geen gewone. Voor de koffie werkt hij samen met Mario Frederickx van de Coffee Crusader uit Pulle. “Ik ben met Motoccino op 19 mei mee sponsor van de Distinguished Gentleman’s Ride in Antwerpen, een wereldwijd motorevenement dat geld inzamelt ​​voor onderzoek naar prostaatkanker en geestelijke gezondheidsprogramma’s voor mannen. Toevallig is Coffee Crusader daar ook aanwezig. De organisator bracht ons in contact met elkaar. De werkwijze van Mario sluit perfect aan bij de sfeer die ik hier ook wil neerzetten. Je zet koffie alsof je met de moto of tijdens het kamperen koffie zou zetten. Niet dat de klanten hier heel lang op hun koffie gaan moeten wachten omdat we ‘slow’ koffiezetten”, lacht Thomas. “Het is gewoon een meer avontuurlijke manier. Motorrijden staat voor vrijheid, dat wil ik met Motoccino uitstralen.”

Helmen en jassen. Foto: kma

Thomas komt zelf met zijn Moto Guzzi vanuit Lier naar Zandhoven gereden. Waarom hij precies dít pand in de Langestraat koos? “Een stuk marktonderzoek”, zegt hij. “Er bestaan cijfers per gemeente van het aantal motorrijders. Hier in de Voorkempen zitten er de meeste van heel Vlaanderen. Bovendien biedt het pand mogelijkheden. Je zit tegen een drukke baan, kan je motor hier veilig vooraan parkeren en iets drinken met zicht op je motor. Geen alcohol, het wordt geen café.”

Vranckx’ eigen customized moto waar hij lang mee reed. Foto: kma

Als motorrijder in hart en nieren weet hij hoe moeilijk het is om veilige, beschermende jassen, broeken en schoeisel te vinden, die er ook nog eens mooi uitzien. “Niet alleen jassen of broeken, maar ook gewoon toffe petten, T-shirts en vesten. Je moét dus geen moto hebben om hier binnen te stappen. Het zijn vooral de minder commerciële merken. Waar we ons hard in onderscheiden, is het groot aanbod voor vrouwen. Ik zie hier veel scholieren met een Dax naar school rijden. Die dragen geen zware vesten, maar het is wel belangrijk dat ze ook goede, ademende, waterdichte beschermende kledij dragen waar ze comfortabel mee in de klas kunnen zitten. Of een helm die matcht met hun brommer.”

Thomas Vranckx komt zelf met zijn Moto Guzzi vanuit Lier naar Zandhoven. Foto: kma

Op de schabben staan boeken zoals Van hier tot Tokio van schrijver en journalist Paul van Hooff, over zijn roadtrip op zijn 42 jaar oude Moto Guzzi V7 door Oost-Europa en Azië. Binnen in de winkel staan een oude Suzuki Savage en een motor die Thomas zelf heeft gecustomized. “Er komen er tegen de opening nog twee hele coole bij”, zegt hij. “Een customized BMW caféracer en een knalrode derny, de laatst gebouwde naar het schijnt. Dat zijn de gangmaakmotors bij het stayeren.”

“Waar we ons hard in onderscheiden, is het groot aanbod voor vrouwen. Ik zie hier veel scholieren met een Dax naar school rijden. Die dragen geen zware vesten, maar het is wel belangrijk dat ze ook goede, ademende, waterdichte beschermende kledij dragen waar ze comfortabel mee in de klas kunnen zitten”

Thomas Vranckx

Thomas komt uit een compleet andere sector. “Ik was vroeger category manager bij Game Mania”, vertelt hij. “Mijn moeder heeft dertig jaar in de retail gewerkt. Ze heeft me al wijze raad gegeven.”

Petten en truien. Foto: kma

Met Motoccino spiegelt Thomas zich wat aan Hermanus in Brugge en de Rusty Gold Motorshop in Amsterdam. De winkel met koffiebar opent zaterdag 11 mei van 13 tot 18 uur. Daarna is hij altijd zondag en maandag dicht, op weekdagen open van 10 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 16 uur. Motoccino zit op Facebook en Instagram.