Nieuws Antwerpen Multiplicom krijgt nieuw veiligheidslabel

Multiplicom krijgt nieuw veiligheidslabel

Multiplicom krijgt nieuw veiligheidslabel

multiHet moleculair diagnosticabedrijf Multiplicom, een spin-off van de Antwerpse universiteit kreeg een certificaat toegekend voor zijn diagnosetool bij eierstokkanker.

Eierstokkanker staat in Europa op nummer vijf in het rijtje van dodelijkste kankers. En de meest voorkomende daarvan is het zogenaamd” hooggradig sereus ovariumcarcinoom.” Bij 30 procent van de patiënten duiken ook mutaties op.  “De behandelingsopties zijn beperkt, maar de combinatie van gerichte therapie met een geassocieerde diagnosetool opent nieuwe deuren voor artsen en patiënten. Op voorhand weten of iemand waarschijnlijk zal reageren op een behandeling is cruciaal”, legt Dirk Pollet, CEO van Multiplicom, uit. “Ons diagnosetool geeft lokale laboratoria de kans om de patiënten te identificeren die baat zullen hebben bij een bepaalde behandeling.”

In 2012 kreeg Multiplicom al als eerste bedrijf in Europa het zogenaamde CE-IVD-label voor de BRCA-tool die het ontwikkelde om aanleg voor borst- en eierstokkanker te testen. Het bedrijf bestond toen pas een jaar. Vandaag is het de Europese marktleider in BRCA-diagnostica en toetst het af of het naar andere terreinen kan uitbreiden. Intussen blijft zijn diagnostica-portfolio groeien met het oog op gepersonaliseerde geneeskunde.

‘Companion diagnostics’ of geassocieerde diagnosetools zijn tests waarmee men kan zien welke patiënten waarschijnlijk het meeste baat zullen hebben bij een geassocieerde behandeling die inspeelt op hun genetische blauwdruk. Deze tests zijn veelbelovend in de strijd tegen kanker en andere ernstige aandoeningen doordat de juiste therapie aan de juiste patiënt wordt gelinkt. Hun beschikbaarheid helpt bij de commercialisering van specifieke en veilige behandelingen die een patiënt op het lijf geschreven zijn. En het zijn sleutelelementen in het verhaal van gepersonaliseerde geneeskunde.

De BRCA Tumor MASTR™ Plus Dx is een moleculaire diagnostische analyse waarmee een arts somatische mutaties kan vaststellen in de genen bij kankerpatiënten. Bij tumoren helpen deze mutaties bij het bepalen van de prognose, maar ze kunnen ook voorspellen hoe een patiënt zal reageren op een therapie die inwerkt op het moleculaire niveau.

Multiplicom (Niel) ontwikkelt, produceert en commercialiseert moleculair diagnostische testen in kitvorm die gepersonaliseerde geneeskunde mogelijk maken. Het biotechbedrijf werd in 2011 opgericht als spin-off van de Universiteit Antwerpen en VIB.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.